Det kan være en slags konklusjon etter at Statsbygg i tre dager har vist frem de 38 forslagene i designkonkurransen om Gulating lagmannsrett fremtidige bygg mellom Kaigaten og Christies gate.

Solsultne bergenserne løp ikke akkurat ned dørene på utstillingen i Inndalsveien i helgen, men ifølge Falck-vekter Erlend Koppen Skar har det vært et jevnt sig av nyfikne — og mange fra arkitektmiljøet.

For eksempel arkitektstudent Asgeir Ellingsgård (23) fra Molde, som sammen med venninne Kristina Nyrud har falt litt i staver over det tempelliknende utkast nummer 19, med motto «Saganatt».

— Vel skal en rettsbygning være noe mer enn en vanlig bygning, men her var det vel my ånd, flirer Asgeir fra Bergen Arkitekt Skole.

Spennende med kobber

— Men se her, her er noe spenstig, sier han og vinker oss rundt et hjørne på utstillingen.

Arkitektstudenten har falt for forslag nummer 10, en kloss i kobber.

— Et spennende materiale, som forandrer seg og formes av naturen, sier han.

— Men er ikke selve huset litt for klossepreget?

— Nei, hvorfor det, jeg har ikke noe imot klosser.

Han synes at mange av forslagene later til å mangle løsninger for parkering.

— Arkitektur mangler ofte en plan for bilene, noe som fører til at de bare blir slengt utenfor husene.

Asgeir liker også forslag nummer 5, «Lysfanger», som har rettssalene tydelig trukket ut og markert ut mot Kaigaten, med store glassflater.

Savner pang'et

Om konkurransens formål heter det: «Juryen ønsker at den nye bygningen for Gulating lagmannsrett skal gis en utforming og en kvalitet som spiller opp til tomten og naboskapets verdier, og inngir den respekt som rettsvesenet bør omfattes med.»

— Jo da, mye bra her, men jeg savner utkastet som bare sier pang, sier Jan Eidsvåg, på søndagsvandring i utstillingen han også.

— Hovedinntrykket?

— Faktisk en følelse av noe gammeldags, noe passé. Men bevares, inntrykkene er ferske og ufordøyde. Mye er flott presentert og fortjener selvfølgelig en grundig bedømmelse, sier Eidsvåg - og bekrefter at, ja, han er arkitekt selv.

Og en ting til; brannstasjonen kommer for mye i skyggen i mange av utkastene, synes han. - Og det der minner veldig om den amerikanske ambassaden i Oslo, peker han. Et utkast som er betydelig høyere enn selve Rådhuset synes han er ok som en litt frekk demonstrasjon.

— Og husk at operaen i Sidney i sin tid ble unnfanget på grunnlag av en skisse og en visjon fra arkitekten, minner han oss på.

Så hvem vet, kanskje får Rådhuset en slags høyesterett å flørte med.

Tirsdag 26. august faller dommen, folkens! Og i 2006 står det der.

LITT SKEPTISK: Jan Eidsvåg savnet den store pang-opplevelsen blant utkastene til nytt Gulating-bygg. FOTO: HELGE SUNDE