— Brannmannen på speideren lærte oss at vi skulle være rolige, men vi var egentlig veldig hysterisk. Torunn begynte å grine, og jeg begynte nesten å grine, forklarer Ragnhild.

Hun og lillesøster Torunn satt i loftsstuen hjemme på Bråtet like etter skoletid i går. Ragnhild så på tv, Torunn gjorde lekser på pc-en ved vinduet.

— Plutselig så jeg at det sto flammer og røyk oppover vinduet på kjøkkenet der nede, sier 10-åringen og peker på rekkehuset nedenfor.

Vinduet er knust, to utbrente spisebord står på terrassen. Altandøren er åpen.

Løp for å finne voksne

— Jeg ble veldig redd, og bare løp bort til Judith, for jeg ville prøve å finne en voksen, forklarer Torunn om hvorfor hun sprintet av gårde på bare labbelesten gjennom nabolaget da hun oppdaget brannen.

Judith var alene hjemme, men visst råd.

— Jeg ringte først til mamma for å være sikker på at det var greit at jeg ringte brannvesenet. Det var nok litt dumt å ringe mamma, innser hun nå i ettertid.

I mellomtiden satt Ragnhild igjen i loftsstuen. Hun ringte til pappa for å være sikker på at hun kunne varsle brannvesenet.

— Jeg kunne nummeret fordi vi hadde lært det dagen før, sier Ragnhild.

Ledet politiet frem

Jentene løp til parkeringsplassen og vinket politiet inn da de ankom nabolaget. Politibetjentene hang på jentene gjennom gangveier, hager og hekker, og fikk slukket brannen før brannvesenet kom til stedet.

— De skulle kanskje ikke ha ringt foreldrene først, men ellers opptrådte disse jentene helt glimrende. Det viktigste var at de raskt viste vei. Det kan være vanskelig å finne frem i rekkehusbebyggelse, sier Per Stiegler, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

I neste uke vil de tre jentene bli hedret av politiet for sin flotte opptreden.

Nå har de ett klart råd om hvordan vi andre skal oppføre oss hvis vi oppdager en brann:

— Ikke ring til mamma eller pappa først! Ring rett til brannvesenet! Nummeret er 110.

VIL BLI HEDRET: Søstrene Ragnhild og Torunn Stople og venninnen Judith Margrete Vestre hindret at et rekkehus på Bråtet brant ned i 14-tiden i går. Brannen startet i en panelovn på kjøkkenet. FOTO: EIRIK BREKKE