Fortsatt haltende etter ulykken, gikk den tiltalte legen (47) inn i Fjordane tingrett.

En torsdag morgen i mars 2013 var han på vei hjem fra nattevakt. Han hadde, ifølge påtalemakten, minst tre rusgivende stoffer i seg. På hjemveien kom han over i motsatt kjørefelt. Der kjørte Anna Cieślak i sin Renault.

Den polske seksbarnmoren døde på stedet. Hun jobbet i flere år ved et vaskeri i Vågsøy. Barna var i alderen 13-28 år gamle.

Den tidligere vikarlegen risikerer inntil tre års fengsel for uaktsomt drap. Blant tilhørerne er to av Anna Cieślaks barn, Tomasz og Adriana. Det er ventet at den eldste, Tomasz, vil forklare seg mot slutten av rettssaken. Det er berammet fem dager til den.

ULYKKEN: Klokken 9.47 fikk politiet melding om dødsulykken. En kvinne døde i ulykken. I dag møtte den danske vikarlegen i Fjordane tingrett for å forklare seg. Han har erklært seg uskyldig.
ØYSTEIN TORHEIM

I dag forklarte legen seg i tingretten i Førde. Den danske 47-åringen var hentet inn som vikar, og hadde jobbet i Norge til sammen i en ti års tid, sa han i retten. Han er nå suspendert.

Han erkjenner ikke straffskyld for noen av tiltalepunktene: for uaktsomt drap, for ruspåvirket kjøring eller for å ha kjørt for fort.

— Speedometeret koblet ut

Selv husker mannen nattevakten som ikke noe annerledes enn de pleide å være.

— Jeg kjente meg frisk og uthvilt da jeg kjørte fra sykehuset, sa han.

Han hadde begynt på arbeid klokken 23 dagen før, og gikk av vakt klokken ni på morgenen. Ulykke skjedde 9.45 ved Bryggja, mellom Nordfjordeid og Måløy.

Farten legen holdt er et av tiltalepunktene. Det var ingen bremsespor på ulykkesstedet.

— Tiltaltesspeedometer var elektronisk og koblet ut som følge av kollisjonen. Detstoppet på 142 kilometer i timen, sa aktor Erling Melvær i tingretten.

Det er usikkert hvor tallet 142 kommer fra, ifølge forsvarer Paul-Inge Angelshaug.

— Det er ikke klart når utkoblingen av speedometeret skjedde. Om det var ved kollisjonen eller etterpå, er det ikke noe klart svar på, sa han.

Husker bil på skrått

Legen selv forklarte at han husker hvordan alt var som vanlig på kjøreturen. Den gikk rolig for seg, ifølge ham. Plutselig kom en bil skrått mot ham på den rette strekningen på riksvei 15.

— Det var bare millisekunder. Detvar feil retning på bilen, på skrått og ikke i kjøreretningen. Den kom påskrått mot meg. Jeg var på min side av banen, forklarte legen.

142 KM/T: Her stoppet speedometeret ved kollisjonen. Den tiltalte legen forklarte at han kjørte i vanlig fart i 80-sonen, men tråkket hardt på gasspedalen rett før sammenstøtet for å komme seg unna.
Politiet

Ifølge sakkyndige og politiet, skjedde kollisjonen ved at legen kom over i motsatt kjørefelt.

— Kan du ha sovnet, spurte aktor.

— Nei. Jeg var ikketrøtt. Ikke det minste trøtt. Vi vet alle sammen hvordan det kjennes å sittebak rattet og være trøtt. Sånn hadde jeg det ikke, sa 47-åringen.

Han forklarer at speedometeret sto på 142 km/t med at han tråkket inn gassen kraftig da han oppdaget bilen som kom mot ham.

— Det enestejeg kan tenke meg, er at jeg må ha reagert i panikk. Dels har jeg dreiet pårattet, dels tråkket på gasspedalen. En sånn bil akselererer ganske raskt, sa legen.

— Tror dudet er praktisk mulig å gå fra 80 til 142 på så kort tid, spurte aktor.

— Ja, det erdet. Det er min eneste forklaring, sa legen.

- Migrenepiller

Legen forklarer stoffene i blodet hans med at han fulgte en såkalt London-kur for migrene. Der blandet han smertestillende med andre legemidler.

— Jeg tok migrenetabletter. Det må jeg ha gjort. Jeg husker det ikke fullstendig, men siden resultatene fra prøvene sier at det er diazepam i dem, må jeg ha gjort det, sa mannen i retten.

- Ikke skyld i ulykken

Legen sier han ikke kan forklare de to andre virkestoffene i blodet, men at han kan ha blandet dem med allergipiller, siden tablettene ifølge ham ser identiske ut.

Mannen ble hardt skadet i ulykken, og sliter fortsatt med senskader. Han sier han har strevd med store kvaler i ettertid, selv om han forklarer at han ikke hadde skyld i ulykken.

ETTERLATTE: Adriana og Tomasz Cieślak er to av de seks barna til Anna Cieślak. De møtte i dag i Fjordane tingrett for å følge rettssaken mot legen som kjørte i morens bil. Catharina Skage er bistandsadvokat for dem.
Øyvind Lefdal Eidsvik