En eiendomsrådgiver hos ett av de fem Aktiv-kontorene i Bergen har sluttet på dagen på grunn av «svikaktig opptreden overfor arbeidsgiver, selger og kjøper», skriver Aktiv Eiendomsmegling i en pressemelding.

Lovbruddet ble avdekket etter en ekstraordinær gjennomgang av budjournalen, hvor det gikk frem at eiendomsrådgiveren hadde lagt inn et fiktivt bud på en eiendom. Eiendomsrådgiveren innrømmet lovbruddet da han ble avslørt for tre måneder siden.

Meglerselskapet varslet Kredittilsynet om saken, og arbeidstakeren måtte gå på dagen. I samråd med Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) har Aktiv valgt å ikke politianmelde den ansatte.

— Rystet

  • Vi er rystet og dypt sjokkert over at dette har kunnet finne sted, da det strider mot både lov om eiendomsmegling, god meglerskikk og interne etiske regler og retningslinjer. Dette er en særdeles grov personalsak, og selv om vi aldri kan gardere oss 100 prosent mot utro tjenere er det ufattelig at dette har kunnet skje, sier daglig leder Vibeke Haugsdal.

Det var kjøper som først stilte spørsmål ved budrunden.

— Kjøper hadde spørsmål til budjournalisten, og da vi begynte å se på det fant vi ting som ikke stemte, sier Haugsdal.

Verken selger eller kjøper skal ha blitt skadelidende i denne saken.

— Vi tok kontakt med partene og sørget for at de ble holdt skadesløse. Det kom som et sjokk for alle som har vært involvert, og oppleves som et veldig stort svik, sier Haugsdal.

Den aktuelle megleren har lang fartstid i bransjen, og for Haugsdal er det uforståelig at den ansatte kunne gå til dette skrittet. Hun har heller ikke fått noen god forklaring fra vedkommende.

— Dette er en veldig vanskelig ting å gjøre i bransjen fordi man vet konsekvensene av det.

Skal gå gjennom rutiner

Etter tyve år i bransjen har kjedesjef Birgitte Dalsøren aldri opplevd noe tilsvarende.

— Vi er helt avhengige av tillit i brannsjen, og dette er noe av det groveste tillitsbruddet en megler kan utvise, sier Dalsøren.

- Hva vil dere gjøre i fremtiden for å unngå at dette skjer igjen?

— Vi har meget strenge retningslinjer i våre butikker, men utro tjenere klarer vi aldri å gardere oss 100 prosent mot. Men når vi opplever noe så trist, må vi gå gjennom rutinene våre på nytt for å se om det er områder hvor vi kan stramme til ytterligere, sier Dalsøren.

Aktiv har også tatt ekstraordinær kontroll for å sjekke at det ikke er uregelmessigheter i andre saker knyttet til den aktuelle megleren.