Bergen tingrett har dømt en 22 år gammel mann til fengsel i 4 år og 6 måneder. Han ble funnet skyldig i voldtekt, medvirkning til ran og vold mot sin tidligere kjæreste.

Hans 19 år gamle kamerat er dømt til fengsel i 2 år og 6 måneder, blant annet for to tilfeller av ran og vold mot sin gravide kjæreste.

— Begge er dømt i samsvar med tiltalen. Lovgiver og Høyesterett har gitt uttrykk for at straffenivået for voldtekt og vold i nære relasjoner skal opp og det er fulgt opp av tingretten i denne dommen, sier statsadvokat Rudolf Christoffersen som var aktor i saken.

Straffen er i all hovedsak i samsvar med påtalemyndighetens påstand.

- Ikke mitt barn

30. mai var de i boligen deres i en kommune i Sogn og Fjordane. Botilbudet var tilrettelagt, i etasjen over bodde en miljøarbeider.

Ifølge dommen var 19-åringen sint og begynte å krangle med samboeren. Hun gikk ut og tiltalte fulgte etter.

— Dette er ikke mitt barn, sa han ifølge dommen.

Han slo deretter samboeren i hodet minst to ganger. Hun bøyet seg sammen, og han tok fraspark og sparket henne i magen.

— Dette er ikke mitt barn, skrek han igjen, ifølge dommen.

Nektet for volden

Miljøarbeideren som bodde i huset kom til. 19-åringen truet da med å drepe ham. Han kastet også et nøkkelknippe og en stein mot mannen.

Kvinnen ble sendt til legevakten og deretter til Kvinneklinikken. Hun har termin senere i år.

19-åringen nektet for å ha sparket samboeren i magen. Dette ble bekreftet av henne, men retten tror ikke hun forklarer seg korrekt. Den viste blant annet til det miljøarbeideren hadde forklart.

Skyldig i voldtekt

22-åringen ble i samme dom funnet skyldig i å ha voldtatt en kvinne om morgenen søndag 9. oktober 2011. Da var mannen med en kvinne og flere andre på et nachspiel i en leilighet på Landås. Hun var full og gikk og la seg. Etter en stund forlot han de andre som satt i stuen og gikk inn på soverommet.

Han fant han kvinnen i sengen i det mørklagte rommet. Han gikk til sengs, og i retten forklarte kvinnen at hun våknet med ham over seg og forsøkte å gjøre motstand.

Mannen mente imidlertid at kvinnen var med på notene og begrunnet dette med at de hadde flørtet tidligere på kvelden.

I retten forklarte han at hun hadde hatt kroppslige reaksjoner og kommet med «godlyder». Dette tilsa at hun ville ha sex med ham, ifølge mannen.

Retten mener imidlertid at denne forklaringen virker oppkonstruert og lite troverdig. Dommerne viste til at mannen hadde hatt ulike forklaringer om hva som hadde skjedd den aktuelle kvelden og natten. Kvinnen forklarte seg videre troverdig, ifølge dommen.

Ran og trusler

22-åringen ble også funnet skyldig i medvirkning til ran, mens den 19 år gamle kameraten ble dømt for to tilfeller av ran. Fredag 28. desember 2012 oppsøkte 19-åringen en leilighet ved Haukelandshallen der flere unge menn oppholdt seg.

Han truet en av dem til å betale 1600 kroner til seg. Hvis ikke han fikk pengene, skulle han «fucke dem opp», ifølge dommen. Mennene i leiligheten følte seg truet, heter det i dommen.

Dagen etterpå kom han tilbake med 22-åringen. Han klarte nok en gang å få 1600 kroner fra samme mann som dagen i forveien. 19-åringen var også bevæpnet med et elektrosjokkvåpen, som han viste frem. Dommen slår fast at det var 19-åringen som sto for de to ranene, mens 22-åringens nærvær virket truende. 19-åringen ble også dømt for vold mot en miljøarbeider, i tillegg til flere kriminelle handlinger.