I Bergen er det målt 289 millimeter nedbør i løpet av de elleve første døgnene i desember. Dermed kan rekorden fra 2004 på 568 millimeter, raskt komme til å ryke.

Tipp nedbøren for desember — vinn reisegavekort til en verdi av 10.000 kroner

Men for kommunens samferdselsetat, er regnet bare peanøtter. I hvert fall om en sammenlikner med snøvær.

– Tidligere år har det vært mer frost, is og snø. Det er langt dyrere for oss å strø og brøyte. Å ta vannet er lettere. Så vi har en del millioner igjen på budsjettet vårt. Men så er heller ikke desember unnagjort. Vi kan fort komme til å måtte rykke ut, sier driftssjef i samferdselsetaten, Atle Kleppe.

Satser på vann

Snøfraværet medfører likevel ikke slappe dager i etaten.

– Det koster å ha folk i beredskap også. Senest søndag valgte vi å sende ut åtte mann klokken åtte om kvelden. De jobbet hele natten med å rense rister og sluker.

Kommunen har trappet opp satsingen på forebygging av vannskader. Kleppe er fornøyd med responsen hos publikum.

– I år har vi vektlagt overvannet, og satt i gang en rekke forebyggende tiltak, blant annet ved å utbedre bekkinntak og kummer. Dette har gitt resultater. I går fikk vi kun ni klager på overvann. Tidligere fikk vi atskillig flere ved tilsvarende værforhold.

Varselet

Med nedbørsnormalen godt tilbakelagt og ingen værforandring i sikte, ligger det an til at regnmåneden desember kan slå rekorden fra 2004. – Det blir øs pøs denne uken i hvert fall, med varianter over temaet regn og regnbyger, sier meteorolog Martin Grønnevet hos Storm Weather Center.

Til helgen er det ventet litt kjøligere vær, men i Bergen vil det ikke bli så kaldt at det blir snakk om julesnø, tror meteorologen.

– Vi holder oss nok på flytende nedbør i Bergen i hvert fall. Men det er mulig den kan komme snø lenger inne i landet, sier Grønnevet.

Etter stormen søndag har vinden nå løyet til kuling. I morgen blir det litt roligere på vindfronten, mens det blåser opp igjen torsdag.

– Det blir nok en guffen dag, med potensial for storm, sier meteorologen.

PS! Spillselskapet Unibet tror ikke det er særlig store sjanser for hvit jul i Bergen. I går la de værutsiktene ut for spill. Satser du 100 kroner på hvit jul i Bergen (Florida), får du 415 kroner igjen. Satser du like mye på en bar julaften, hanker du inn skarve 118 kroner.

Arne Nilsen