I dag vedtar bystyret i Bergen budsjettet for neste år. Blir det slik bydelsadministrasjonen i Fyllingsdalen tror, får ikke bydelen penger nok til å opprettholde aktiviteten ved Fyllingsdalen sykehjem. Dermed må antall plasser på rehabiliteringsavdelingen reduserer fra 26 til 12. Sengetallet blir mer enn halvert.

— Fortvilende

— Der er fortvilende, sier oversykepleier Svanhild Wisth til Bergens Tidende.

Til rehabiliteringsavdelingen kommer blant annet slagpasienter og pasienter med lårbensbrudd. Wisth mener de har god nytte av oppholdet på posten. Dessuten tror hun ikke samfunnet alt i alt sparer på å krympe rehabiliteringsposten.

— Pasientene blir bare liggende lenger på sykehus, eller de må ha masse hjemmesykepleie, sier hun.

Helse- og sosialsjef i Fyllingsdalen bydel, Johan L. Olsen, sier at rehabilitering egentlig er et satsingsområde.

— Så når vi av økonomiske grunner må dempe, sågar legge ned denne aktiviteten, så står det i motsetning til de målene vi har hatt, nemlig at vi skal bygge ut rehabiliteringstilbudet, sier Olsen til BT.

Håp i 11. time

Hvis ikke bystyret kommer med mer penger i 11. time, er nedlegging av rehabiliteringsplasser ifølge Olsen uunngåelig. Akkurat hvor mange plasser som går med, må det finregnes på. Meningen er å spare 3,4 millioner kroner. Fyllingsdalen sysler med planer om å selge noen plasser til andre bydeler, men ingenting er avgjort ennå.

BT møtte søndag noen av beboerne på Fyllingsdalen sykehjem. I den koselig julepyntede stuen drikker de kaffe og spiser kake. Alle BT snakker med er kritiske til halveringsforslaget.

— Dette er en uhyre viktig post, og jeg synes det er skremmende at politikerne vil halvere den, sier 80 år gamle Kai Haakon Brandt. I høst gikk han rett i gulvet og brakk begge håndleddene. Etter et opphold på Haukeland, er han nå på Fyllingsdalen sykehjem. Og han er blitt mye bedre.

— Dessuten har vi et meget dyktig personale. De har alltid et smil til overs, skryter han.

Hjelpepleier Marit Kjellevold har jobbet på sykehjemmet i årevis. Nå vet hun ikke om hun har jobb etter nyttår.

— Men en ting vet jeg. Og det er hvor godt pasientene har det her.