Parti 2003 2007
Ap 19,9 24,2
SV 10,7 7,5
RV 6,8 5,5
Sp 1,4 2,4
H 26,6 22,1
KrF 7,4 7,1
V 2,4 5,5
Frp 17,9 21,9
Pp 6,3 -

— En må ta en del forbehold. Trolig har Høyre mobilisert den siste tiden, slik at resultatet bli bedre enn forhåndsstemmene skulle tilsi, sier valgekspert Johan Giertsen til bt.no.

— Det har vært uker det ikke har vært greit å gå i stemmelokalet og stemt Høyre. Det har nok jevnet seg ut, tror også valgforsker Frank Aarebrot.

— Dette ligger en del under det vi regner med, men det er grunn til å tro at vi skal litt og Frp skal litt ned når totalen gjøres opp, sier finansbyråd Henning Warloe til bt.no.

— Vi hadde jo et løft på slutten av valgkampen som ikke er fanget opp av forhåndsstemmene.

- Skuffelse

Politisk redaktør i BT, Trine Eilertsen, kommenterer tallene slik:

— Forhåndsstemmene må være en skuffelse for Høyre. Det ser ut for at Høyre her lekket mer til Frp enn fryktet. Skulle resultatet ende i nærheten av dette, blir det ikke enkelt å bygge byråd i Bergen. Det er problematisk for Høyre hvis Frp er jevnstort, og det er tøft for hele samarbeidet hvis de blir veldig avhengig av støtte fra Krf. Her kan vi se frem til mange dager med tunge forhandlinger.

— Den nasjonale valgdagsmålingen er derimot en stor opptur for Høyre. NRKs måling er på grensen til oppsiktsvekkende - 20 prosent tror jeg ikke en gang de mest livsfjerne høyrefolkene har drømt om.

— SV er på vei inn i en skikkelig nedtur, både i Bergen og nasjonalet. SV i regjering har ikke gitt SV lokalt noen drahjelp - tvert imot - og det må være bittert for alle som har stått på lokalt.

ANE ELISABETH BØRHAUG (mms)