Bergen er fortsatt verst av universitetsbyene når det gjelder studentboliger. Nestlederen i Norsk Studentunion (NSU), Ragnhild Hutchison, tror ikke det blir nok boligplasser for studentene til høsten.

— Det er ferdigstilt 70 nye studentboliger i år. Det er altfor lite. Til sammen er det behov for 2610 nye boliger hvis vi skal nå målet om å tilby studentbolig til 20 prosent av studentene, sier nestlederen.

NSU mener at flere studentboliger også vil minske presset på det private boligmarkedet i de store byene.

— Hvis flere studenter har mulighet til å bo i studentboliger, vil de forsvinne ut av det private boligmarkedet. Dette fører til at flere boliger på det generelle boligmarkedet bli frigjort til andre boligtrengende, sier Hutchison.

Hinder for utdanning

Hutchison mener mangelen på studentboliger er et alvorlig hinder for et godt studietilbud i Bergen.

— Det er mange som kvier seg for å dra til en storby som Bergen når de ikke vet om de har noe sted å bo ved semesterstart. Studentene kommer til et stort og skummelt universitet, og føler seg nok litt pjuske. Når de må takle problemene med å få bolig i tillegg til å bli kjent med nye fag og pensum, går det ut over studiene, sier Hutchison.

— Det er kjipt å bo på sofaen til bestemor ved semesterstart, slår hun fast.

Det var i år en økning i søkermassen over hele landet. I Bergen er det 621 flere primærsøkere – de som har plassert UiB øverst på prioriteringslisten - i forhold til året før.

«Don't panic»

Det sier informasjonssjef Tale N. Berntsen i Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). Hun ber studentene om ikke å få panikk.

— Det er selvfølgelig trist at vi har færre studentboliger enn andre byer, men for de fleste ordner det seg, sier Berntsen.

Hovedfristen for å få seg studenthybel i Bergen gikk ut 1. juli, men det er suppleringsinntak 1. august. Da kan det hende at noen vil kunne lure seg til en av de 800 hyblene SiB fordeler i sommer, selv om de gikk glipp av den første fristen.

— Skulle det bli krise hjelper vi studentene med tak over hodet til de finner noe. De fleste gjør det på noen dager, sier Berntsen. SiB formidler også private hybler.