— Sponheim har gitt seg, og alle partiene mener på en eller annen måte noe godt for miljøet. I tillegg har Frp fått godt tak på motkulturen som Venstre før klarte å dra til seg. Venstre står dermed ganske ribbet tilbake. Og dette får konsekvenser, sier Nordby.

— Det fører blant annet til at sentrum i norsk politikk er helt ferdig. Sp har som kjent svinebundet seg til venstresiden. Konstellasjonen Høyre, KrF og Venstre er død for alltid, mener han.

Terje Nordby er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, og en av landets fremste eksperter på norsk politikk og parlamentarisme.

To blokker

— Er det uheldig for politikken og dynamikken i Stortinget å ha fire år til med flertallsregjering?

— Mindretallet har vært frustrert i fire år, og vil nok være det i fire år til. Blant annet er Stortinget blitt mye mer passivt under de rød-grønne. På mange måter kunne det vært ideelt med et topartisystem, der det er to store partier som veksler på å ha makten. Slik blir det neppe her i Norge, men nå kan det virke som om vi nærmer oss en tilstand med to sterke blokker, Ap mot H og Frp. Og det kan være at denne utviklingen forsterker seg om noen år.

Fanget i et spill

- Hva skjer med maktbalansen hos de rød-grønne etter valget?

— Jeg tror på en måte at de har en slags indre styrke, noe som limer dem sammen. De er fanget i et spill av gjensidig nødvendighet. På den ene siden er Stoltenberg redd for at Ap skal komme i mindretallsregjering mot en blokk av H og Frp. Ap er blitt helt avhengig av samarbeidet med SV, det er svært lenge siden Stoltenberg forsto at Ap aldri kommer til å bli så dominerende som de var før i tiden, med resultater på oppunder 50 prosent. På en måte er de rød-grønne dømt til å finne sammen, sier Nordby.

— Jeg sier at de rød-grønne er som tre mennesker som sitter på en båtkjøl etter et forlis. Ingen ønsker å kvitte seg med noen av de andre, de trenger hverandre for å holde varmen.

Opprivende konflikt

- Vil SV ha større behov for å markere seg nå, for eksempel med et veto mot oljeboring i nord?

— Jeg tror det vil bli vanskelig for SV å blokkere helt for oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Det er en tapt sak i nord, de kan kun tjene på det i forhold til miljøbevegelsen og unge velgere. De vet inderlig vel at det vil føre til opprivende konflikt i regjeringen, mener Nordby.

— Stoltenberg er dreven på dette, han sier lite, venter på utredningen til neste år, og har trolig en slags plan: Kanskje å verne deler av området, og å åpne for prøveboring på andre deler.

- Store land i Europa kan bli blå, Norge fortsetter med de rød-grønne. Hva sier det om oss som politisk nasjon?

— Nå er det kanskje litt drøyt å si at Norge befinner seg på venstresiden. Ap har tidligere nærmet seg sentrum/høyre ganske mye, blant annet med privatisering av bedrifter. Ap har en rød rose som symbol, men hvor røde de egentlig er, er jeg ikke sikker på.

Scanpix