Kong Harald takket biskopen for solen. Dronning Sonja og ordfører Friele forklarte buekorpsenes betydning til dronning Sophia og kong Juan Carlos. Og været — joda, det var helt konge.

Solen skinte, spanske og norske flagg vaiet i skjønn forening, og alle var feststemte.

Spaniareklame

Ordfører Friele, i følge med frue Bodil, håpet selvsagt på en voldsom reklameeffekt av statsbesøket:

— Det er alltid kjekt med kongebesøk. Og dette er jo dobbeltkonge, sa Friele.

— 800 000 nordmenn drar til Spania hvert år. Nå forventer vi minst tredve prosent gjenbesøk av spanjoler, humret Friele.

Tidligere i uken har de kongelige besøkt Stortinget, Nasjonalgalleriet, Ibsenmuseet og selvsagt den nye fregatten KNM «Fridtjof Nansen». Før altså Troll A-plattformen, Bergen og kongeskipet «Norge» sto for tur.

Skuffede barn

Men på Bryggen sto også et stort følge med slukørede barn - de hadde møtt frem for å se på to kongepar ankomme skipet fra kortesjen som stoppet på Bryggen, men ble skuffet. Dronningene stoppet ikke engang et lite øyeblikk, og kongene hadde ikke krone på hodet.

— Jeg fikk ikke gitt rosen vi hadde kjøpt, det var litt kjipt, men det var gøy å se kongen, sånn personlig. Rosen får vi vel ha i klasserommet, sa Hedvig Inderhaug (12) fra St. Paul skole, som sammen med elever fra Christie Krybbe og Krohnengen hadde øvd inn et «Bienvenidos a Noruega».

Statsbesøket til det spanske kongeparet er på invitasjon fra kong Harald og dronning Sonja, og varer tre dager til ende.

Les mer om kongebesøket i Bergens Tidende fredag

Jan M. Lillebø