Dagbladet skriver onsdag kveld at de sitter på den spanske tiltalen mot både Vollvik og ni andre personer. Saken handler for Vollviks del om kjøpet av en enorm luksusvilla i Marbella til 7,5 mill. euro, ca. 64 mill. kroner, i 2006. Også en norsk advokat som Vollvik har benyttet seg av i forbindelse med kjøpet er tiltalt.

De skal ha holdt eierskapet skjult ved hjelp av et selskap i skatteparadiset Gibraltar, hevder statsadvokat Carlos Yáñez Martínez overfor Dagbladet. Slik skal Vollvik ha unngått en overdragelsesavgift på 525.000 euro, eller 4,5 mill. lkroner med dagens kurs, til spanske myndigheter.

Vollvik savner dokumentasjon

Idar Vollvik skriver til Dagbladet at han ikke mottatt noen dokumentasjon fra spansk påtalemyndighet på at han har gjort noe galt, og sier at han ikke har noe å skjule.

Også matmilliardær Odd Reitan er satt under tiltale i det samme sakskomplekset. For Reitans del handler saken om at han skal ha oppgitt alt for lav kjøpesum på en giganteiendom han kjøpte i Marbella i 2004. Slik skal han ha snytt den spanske skattefuten for over 1,1 millioner euro i skatt og avgifter. Også Reitan benekter å ha gjort noe galt.

Lokal advokat sentral

Sakene til Vollvik og Reitan har det til felles at de begge involverer den spanske advokaten Domingo Cuadra Morales, som også er tiltalt i saken.

Cuadra Morales skal ha skapt seg et lukrativt leverbrød ved å hjelpe utlendinger med eiendomshandler — og med å minimere skatten. Det var under en større hvitvaskingsetterforskning at spanske etterforskere fikk rettens velsignelse til å bryte seg inn i den spanske advokatens datamaskiner. Der dukket navnene til nordmennene opp.