29. september kom den første meldingen om innbrudd. En bileier meldte fra at noen hadde knust et vindu i bilen og tatt med en veske.

Hytteinnbrudd på Osterøy.
2211-TIPSER

Alkohol stjålet10. oktober ble det meldt om hytteinnbrudd i Bruvikdalen. Vinduslistene var fjernet og det ble stjålet eiendeler fra hytten.

To dager senere meldte to nye bileiere fra om innbrudd. En bærbar PC og veske med lommebok og nøkler var noe av det som var borte.

Dagen etter: En ny innbruddmelding fra en hytteeier. Et vindu var knust og alkohol og kikkerter var stjålet.

Tips om mistenkelig mann

— Det var svært mange innbrudd i løpet av noen uker. Vi fikk etter hvert tips om hvem som kunne stå bak, sier Nils Inge Romslo, etterforskningsleder ved Bergen Nord politistasjon.

Folk hadde observert en mistenkelig mann på scooter og mente at han kunne stå bak innbruddene som fortsatte.

- Ekkelt og krenkende

De neste to ukene ble det begått fem nye innbrudd i hytter. Luftgevær, alkohol og toalettartikler forsvant. Vinduer ble knust og en hyttedør sparket opp.

o22.jpg

— Det var ikke de store verdiene som ble borte, men det er ekkelt å tenke på at det har vært folk inne hos oss. Det føles krenkende, sier en hytteeier til BT.

Iverksatte spaning

Politiet prioriterte saken, og mistanken ble rettet mot en 36 år gammel mann fra Ungarn.

— Vi hadde imidlertid ikke grunn til å ransake hans hjem, men iverksatte et lite opplegg, sier Romslo.

Politiet begynte å spane på 36-åringen. 25. oktober fikk de uttelling, ifølge Romslo.

— Han ble pågrepet, nærmest på fersken, og vi hadde grunn til å ransake boligen han oppholdt seg i. Der fant vi gjenstander som stammet fra flere bil- og hytteinnbrudd, sier Romslo.

Ti måneder fengsel

Det er uklart for hvor store verdier mannens innbruddsraid har kostet, men etter det BT kjenner til skal det være snakk om et sekssifret beløp.

I retten tilsto han ugjerningene og Nordhordland tingrett straffet ham med ti måneder fengsel, i tråd med politiets påstand.

Mannen opplyste at han var kokk og kommet til Norge for å arbeide. Retten tviler imidlertid på at formålet med norgesturen bare var ærlig arbeid.

«Et stort samfunnsproblem»

«Retten er enig med politiet at det er gode holdepunkter for at siktede ikke bare har kommet til Norge for å søke arbeid, men at han også har hatt gjennomføringsevne og vilje til å begå vinningskriminalitet her», heter det i dommen.

Og videre:

«Vinningskriminalitet i et slikt omfang som denne saken, begått av utlendinger som kommer til Norge og oppholder seg midlertidig, er et stort samfunnsproblem som medfører tap og store ulemper for de fornærmede som rammes».