De store mengdene med søppelpost ble sendt ut etter at svindlere klarte å ta kontrollen over en ansatts e-postadresse tidligere denne uken.

Dette skjedde etter det siste i rekken av svindelangrep mot Universitetet i Bergen (UiB), hvor det ble sendt ut en mail som utga seg for å være fra IT-avdelingen, og som ba om at brukernavn og passord ble sendt til en gmail-adresse.

Millioner av spam-meldinger

Fra klokken 19.30 onsdag til torsdag morgen ble det sendt ut 2,3 millioner e-poster fra 83 ulike adresser, via webmail.uib.no, skriver nettavisen for UiB, På Høyden.

Som et hell i uhell klarte IT-avdelingen ved UiB å stoppe en del av e-postene, men 800.000 av dem ble til slutt sendt, noe som nesten førte til en total kollaps for e-postsystemet til Universitetet.

Havner på svartelister

IT-direktør ved UiB, Thomas Evensen, sier til bt.no at Universitets e-postadresser allerede har havnet på svartelister for spam. Dette kan føre til at e-poster fra Universitetet ikke blir levert dit de skal.

— Vi er forhåpentligvis ute igjen nå, men vi har måttet bruke tid og ressurser rydde opp etter dette, sier han.

Evensen kjenner ikke det nøyaktige innholdet i spam-postene som er blitt sendt ut.

— Mest sannsynlig er det økonomisk kriminalitet. Det er sjelden at hackere bryter seg inn for å ta ned systemer. Nå er det profesjonelle kriminelle som står bak, sier han.

- Godtroende

Nå skal IT-avdelingen jobbe med holdninger og sunt internettvett på Universitetet.

— Dette går ikke bare på arbeidsplassen, men privat også. Vi må drive holdningsskapende arbeid og gi masse informasjon om dette, sier Evensen.

Det er lagt inn filter i UiB sitt e-postsystem som skal stoppe slike svindelforsøk, men denne gangen klarte altså svindlerne å utnytte systemet.

— Om noen er godtroende nok og svarer, så kan vi bli offer for slikt som dette, sier Evensen.

SVARTELISTET: UiB havnet på flere store svartelister over spammere etter angrepet denne uken.
ADVARER: - Folk må ikke være så godtroende at de svarer på slike meldinger, sier IT-direktør Thomas Evensen ved Universitetet i Bergen.
UiB