26. mars trykket BT Vossgårds advarsel mot Breiviks prosjekt. «Søylene kommer til å sprekke», lød spådommen fra den pensjonerte kjemikeren som avsluttet sin yrkeskarriere som lektor ved Bergen ingeniørhøyskole.

Dette skrev Vossgård, mens arbeidet med å reise søylene fortsatt pågikk:

«Søylene er slanke og lange og drevet ut i ett stykke. Vibrasjoner ved maskinering, polering, transport, kjerneboring og temperaturveksling har dermed fremskyndet nedbrytingen som fører til at granitten sprenges i korngrensene. Forvitringen av søylene er derfor allerede kommet langt og de vil bli til sand i løpet av kort tid.»

Avvist av parksjefen

I flere leserinnlegg gjentok Vossgård advarselen mot sprekker i søylene. Ved ett tilfelle ble faren for sprekker blankt avvist i et innlegg signert parksjef Sissel Lerum og prosjektansvarlig Anders Kvam.

«En viss forvitring av overflaten på grunn av vann, frost og spenninger etter maskinell behandling av søylene kan påregnes, men lokal forvitring av overflaten vil ha liten betydning for bæreevnen.»

Tre år senere konkluderer konsulentselskapet Norconsult med at det er gjort flere alvorlige feil ved konstruering og montering av granittsøylene som har bidratt til riss og sprekker. Sprekkene går fra topp til bunn og enkelte steder helt inn til søylens stålkjerne.

På bakgrunn av Norconsults rapport bestemmer byrådet at søylene skal sikres, og anbefaler at søylene blir skiftet ut innen 2005. Hoverer ikke

I går ettermiddag følte Vossgård intet behov for å påpeke at han faktisk har hatt et poeng i sin polemikk mot Breviks 24 granittsøyler:

— Jeg behøver ikke slå meg på brystet. Det var helt åpenbart hvilken vei det skulle gå, sier Vossgård til Bergens Tidende.

Vossgård forklarer sprekkene med at granitt som materiale tåler stort trykk, men har liten sideveis styrke. Granittens strekkevne er dårlig.

I fremstillingen av søylene har Breivik gjort slik man gjør når granitten drives, påpeker Vossgård; boret og kilt for å få granitten til å skille seg. Det er nettopp det granitten har gjort. Den faller til slutt ned, spår Vossgård som avsluttet sin spådom i 1999 på denne måten:

«Det er fare for at formannskapet til sommeren bruker hasteparagrafen, demonterer søylene og deponerer dem utfor Nøstekaien i håp om at fadesen skal gå i glemmeboken før kommunevalget.»

- Tøyet grensen

Bård Sandven, daglig leder i Hardangerskifer AS, er selvlært steinekspert. Sandven har lest Vossgårds advarsler mot søylene og går god for vurderingene hans.

— Rent faglig vil jeg si at det Vossgård skriver holder vann. Granitt har stor styrke, men er svak for strekk.

Slik jeg ser det har Bård Brevik forsøkt å strekke grensene for hva som er mulig rent faglig, sier Sandven til Bergens Tidende.

ADVARTE: Allerede under monteringen av de 24 søylene på Torgallmenningen vinteren 1999 advarte Rolf Vossgård mot prosjektet. FOTO: GIDSKE STARK