Familien Langhelle fra Osterøy fikk en begivenhetsrik tur da kjørte til Myrkdalen for å delta i et skirenn. I løpet av noen timer ble de stoppet av ras både vei til og fra Myrkdalen.

– Vi kom opp dit i 12-tiden, og da var det gått et ras i veien. Vi måtte ha hjelp av en med snøfres for å komme oss videre. Så viste det seg at skirennet var avlyst på grunn av for mye snø, sier Raila Langhelle.

Raste overalt

Raila, mannen Frode, og de to barna på elleve og tretten kunne ikke gjøre annet enn å sette seg i bilen igjen for kjøre tilbake til Osterøy.

– Vi var litt overrasket over at ingen holdt veien under oppsikt, siden det hadde kommet snø ned tidligere. Mens vi kjørte gikk det flere små ras både foran og bak bilen, sier Raila.

Plutselig var det bom stopp for familien.

– Det var gått et ras som var for stort til å kjøre gjennom. En annen bil prøvde, men ble stående fast. Det kom 8-10 biler bak oss, så vi kunne ikke snu. Samtidig raste det flere ganger rundt oss. Vi vurderte det som en farlig situasjon, og det var veldig ubehagelig, sier hun.

Gravde med nevene

Til alt hell var det spade i en av bilene, og dermed var det bare for Frode å gyve løs på snømassene.

– Andre hjalp til med nevene. Heldigvis kom vi oss ut og fikk ringt vegtrafikksentralen. Jeg var litt sjokkert over at det ikke var fagfolk på stedet som kunne ha stengt veien. Det er en forferdelig situasjon når du ser at det går ras alle veier, sier hun.

Familien kunne kjøre videre. Kort tid senere ble veien stengt på rasstedet.

– Det var deilig å komme i hus. Den strekningen er ikke kjekk. Jeg kommer til å kvi meg neste gang vi skal kjøre der. Nå er det jo en tunnel på gang, men den tar ikke av for alt, sier Raila.

Kolonnekjøring

Klokken 16.45 stod en lang en rekke kjøretøy og ventet på å få slippe gjennom. Hytteeiere i Myrkdalen ble isolert etter raset, fordi veien var stengt både i retning Vinje og på Vikafjellet. Siste døgn har det kommet rundt 70 centimeter snø ved skianlegget.

Sjekk oppdaterte veimeldinger her

– Det var en lang kø av biler som ventet på å få komme ut. Ved 17-tiden slapp de en kolonne gjennom, sier BT-journalist Hilde Heian, som selv satt i køen. Veien åpnet igjen søndag kveld.

Over 1000 telefoner

Vaktoperstør Morten Hansen i Statens vegvesen har hatt en travel dag.

– Vi har hatt over 1000 telefoner så langt i dag. De fleste ringer om mangelfull brøyting, særlig i Nordhordland. Men også i Hardanger har det vært store problemer. Her fikk de 20-25 centimeter nysnø, før det kom mye regn, sier Hansen.

– Snøen har tettet igjen slukene flere steder i bergensområdet, og den voldsomme temperaturstigningen fører til overvann på veiene. Også i Nordhordland er det problemer med slaps og snø, sier vaktoperatøren.

Les også: For et vær!

To ras i Romarheimsdalen

Romarheimsdalen var også stengt søndag ettermiddag på grunn av ras.

– Klokken 11.15 fikk vi melding om at det var gått et ras på E 39 i Romarheimsdalen. Vi sendte ut en brøytebil for å rydde opp, men da gikk det et andre ras, som brøytebilen havnet midt oppi, sier Hansen.

Vegvesenet måtte dermed sende ut nok en brøytebil for å få ryddet opp skikkelig. Veien er nå åpen igjen.

Værmelding der du bor: Åsane | Fyllingsdalen | Fana | Lindås | Voss | Askøy | Øygarden | Fjell | Osterøy | Os | Stord | Odda | Kvamskogen | Førde | Sogndal | Florø

Kriserute Dragsvik-Balestrand

Riksvei 13 mellom Dragsvik og Balestrand er også stengt ved Esebotn på grunn av rasfare, opplyser vaktoperatør Marit Torstad ved veitrafikksentralen i Sogn og Fjordane.

– Derfor går det nå kriserute på sambandet Dragsvik-Hella-Vangsnes. Fergen går til Balestrand i stedet for Dragsvik, sier Torstad.

Haukelifjell stengt

Veiforbindelsen over Haukelifjell ble søndag morgen stengt etter at det gikk et snøras på E134.

Raset gikk mellom Vågslitunnelen og Austmannslitunnelen. Det var kolonnekjøring på strekningen og ingen biler i nærheten da raset gikk i 9.30-tiden.

– Veien er stengt på grunn av raset og fare for nye ras. Det henger snø igjen som må skytes ned, sier vaktoperatør Nina Williamson ved Vegtrafikksentralen til NTB.

Veien vil tidligst bli åpnet igjen søndag ettermiddag.

Stor snøskredfare

Vêrvarslinga på Vestlandet melder om stor snøskredfare i fjellet.

– Det har forbindelse med betydelig temperaturstigning. I Bergen har det gått fra minus 2,4 til pluss 5,9. Det fører til at rasfaren øker, sammen med at det kom betydelige mengder snø i går, sier meteorologikonsulent Magnus Anglevik.

I går lavet det ned hele 27 cm snø i Bergen.

– Det er slett ikke hvert år det kommer så mye snø i februar, da må vi tilbake til 1998. Da kom det 32 cm snø 5. februar, sier Anglevik.

Den siste sammenhengende snøvinteren i Bergen var i 1987.

– Da kom det 45 cm snø i Bergen i løpet av tre timer den 22. desember, noe som skapte helt kaos. Etter det lå snøen helt ned i fjæresteinene til solen smeltet den til våren, sier Anglevik.

Sjekk våre webkamera: Bavallen | Fedje | Finse | Flåm | Fløyen | Helleneset | Eikedalen | Stryn | Voss | Vågen

Nedbør i vente

Til sammen var det 83 dager med snø etter i januar, februar og mars.

Dessverre ser det ut som snøfallet i går var et svært forbigående fenomen.

– Det ser ut til at det regner bort det meste. Mandag blir det forbigående fallende temperaturer, og økning til sørøst stiv kuling og sterk kuling på kysten. Om kvelden blir det regn og sludd, sier Anglevik.

Tirsdag og onsdag blir det også kuling på kysten, regn— og sluddbyger.

Etter onsdag er det fortsatt usikkert hva slags vær vi kan vente oss, men det ser ikke bra ut.

– Det blir vind mellom sør- og vest, noe som betyr mildvær på Vestlandet. Det blir vind av kuling styrke på kysten og nedbør store deler av tiden, sier Anglevik.

I all elendigheten klarer han likevel å finne et par lyspunkter.

– Det må være at det blir gjennomgående mildt. Og så er det bra for luftkvaliteten. Nedbøren binder støvet og fuktigheten jevner ut avgassene fra biltrafikk og fyring, sier Anglevik.

Frode Langhelle brukte den ene spaden som fantes, og fikk laget vei gjennom raset.
PRIVAT
Flere småras har skapt store problemer for trafikken på Riksveg 13.
PRIVAT
Mange ventet på få slippe ut av Myrkdalen i ettermiddag. Foreløpig er det uklart når veien åpner.
HILDE HEIAN (MMS)
Myrkdalen i dag: Rundt 70 centimeter har lavet ned siste døgn.
HILDE HEIAN (MMS)
Sunde, Helge