Og det er noble bånd de elegante søylene nå blir påført. Prisen for montering av to 10 cm brede karbonbånd på hver av de 24 søylene er ca. 200.000 kroner. Men så er det ingen enkel prosess å feste båndene. Arbeidet strekker seg over 14 dager.

Pakkes i plast

Først skal søylene pakkes inn i plast. Deretter skal de varmes opp før båndene festes. Dette er nødvendig fordi karbonbåndene skal herdes.

Hvem som skal betale for det gildet, er for tiden advokatmat. Kommuneadvokaten forhandler med leverandøren om et forlik.

— Det er uavklart om vi lykkes med å bli enige, sier kommuneadvokat Helge Strand til Bergens Tidende.

I løpet av 14 dager vil det være klart. Blir ikke partene enige, ender det med rettssak.

Det er frykten for at biter skal falle av og skade forbipasserende som gjør at kommunen nå setter opp båndene. Ikke fordi faren for at søylene faller fra hverandre er overhengende, men det er greit å være på den sikre siden.

— Vi har ansvar for et offentlig rom, da kan vi ikke ta noe sjanser selv om det ikke er noe fare for at det skjer noe akutt, sier sjef for Grønn Avdeling, Sissel Lerum.

Utvider seg ikke

Det siste året har ikke gitt grunnlag for ny bekymring. Målingene som er foretatt av rissene i søylene. viser at de er ganske stabile. Også de målingene Scandiaconsult foretok i går viser det samme.

I dag får Sissel Lerum se hvordan det tar seg ut med to bånd. Da er den første søylen ferdig. Hun er spent på resultatet.

— Jeg regner med at det blir ganske diskret. Båndene skal males i en passende farge.

Prisen for undersøkelser, tidligere påmontering av hetter og påmontering av bånd beløper seg til 1,2 millioner kroner. I tillegg kommer prisen for nye søyler. Bård Breivik fikk i sin tid fem millioner kroner for søylene. Det er med andre ord en diger regning å krangle om.

Breivik har krevd at søylene blir skiftet ut med nye. Det gjenstår å se om det faktisk skjer.

Dersom løsningene med båndene blir vellykket, kan det ende med at søylene blir stående.

Stolt over uttrykket

Hva sier så parksjefen til disse stadige problemene med søylene på Torgallmenningen?

— Vi skulle selvfølgelig aller helst ha vært disse problemene foruten. Men samtidig mener jeg det er viktig å sette ting i perspektiv. Det produktet som er kjøpt, har mangler. Det går på tekniske ting. Men uttrykket er vi stolt over.

Det er blitt slik vi planla det, sier Lerum. Og selv om mange har kritisert Torgallmenningen, er også begeistringen for nye Torgallmenningen stor i mange kretser.

— Bergen kommune fikk Statens Byggeskikkspris i fjor. Og i begrunnelsen for å gi oss denne prisen dveles det mye med Torgallmenningen.

MÅLER RISS: Rissene i søylene har ikke utvidet seg, konstaterer sivilingeniør John Skaar hos Scandiaconsult. I går målte han bredden på rissene i de 24 søylene. <p/>FOTO: ARNE NILSEN