Politiførstebetjent Torleif Fresvik ved Odda politistasjon var egentlig på vet til et annet oppdrag, da han oppdaget den polske semitraileren.

— Han sto farlig til i bakken i en S-sving. Alle lys var skrudd av, det var glatt på stedet og til tider kraftig snøvær. Til alt hell var E134 delvis stengt i samme tidsrom, så det var lite trafikk i området, forteller Fresvik.

Hadde sovnet

Semitraileren sto parkert i 80-sonen i den ene kjørebanen på E134 ved Håradalen i Odda, og hadde stått der i vel tre timer da Fresvik kom til stedet klokken 19.30 torsdag kveld.

— Sjåføren hadde kjørt seg fast i en bakke, men nektet å ta imot hjelp, sier Fresivk.

Etter å ha ødelagt to kjettinger i forsøket på å komme seg løs, hadde han rett og slett gitt opp, og lagt seg til å sove i førerhuset.

Ville ikke betale

Politiførstebetjenten vekket mannen, og gjorde det klart at semitraileren ikke kunne stå der. Men sjåføren hadde ingen planer om å gjøre noe mer før det ble lyst igjen.

— Han hevdet at han ikke hadde penger, og nektet å betale for bilberging. Da jeg gjorde det klart at han kom til å bli tauet vekk, enten frivillig eller ufrivillig, og at han kunne risikere å bli stående i lang tid om politiet tok bilen i forvaring, hadde han plutselig penger likevel, forteller Fresvik.

Dermed valgte mannen å ta imot hjelp, og ferden mot Rogaland kunne fortsette.

— Hvor mye det kostet ham, vet jeg ikke, men det ble vel noen tusen, sier politførstebetjenten.

Krasjet i bergingsbilen

Onsdag kveld skjedde det en ulykke i den samme bakken. En dansk semitrailer hadde kjørt seg fast, men da bergingsbilen skulle starte slepet, kom et norsk vogntog ned bakken.

— Vogntoget hadde ikke kjetting, og klarte ikke å stoppe. Dermed seilet det rett i fronten på bergingsbilen, og vi måtte tilkalle enda en bergingsbil, forteller Fresvik.

Ingen personer ble skadet i ulykken, og kjøretøyene fikk kun mindre skader.

— Føreren av vogntoget vil bli anmeldt for ikke å ha sikret kjøretøyet, opplyser Fresvik, og legger til at de ofte har problemer med godstrafikken i området.

— Det gjelder spesielt utenlandske vogntog, som ikke er godt nok skodd eller vant til forholdene vi har her.