Warszawapakt-landene i øst mot NATO-landene i vest. Militæralliansene sto mot hverandre i en kald krig der hver bevegelse ble nøye fulgt fra den andre siden.

I denne spente situasjonen dukket et periskop opp av fjorden ved Vangsnes. De nedgraderte dokumentene bekrefter at det var i alle fall en fremmed ubåt i fjorden.

Bjarne Grimstvedt ledet jakten i 1972. Han hevdet hele sitt liv at det ikke var noen ubåt i Sognefjorden:

Storstilt jakt

Avisen Firda skriver i dag hva nedgraderte dokumenter forteller om den intense ubåtjakten for snart førti år siden.

I noen hektiske novemberdager i 1972 søkte norske og britiske militære styrker etter fremmede ubåter i verdens dypeste fjord.

Sonar og synkeminer ble brukt for å tvinge inntrengerne opp til overflaten.

Tabbe-jakt

Den 24. november klokken 03.10 skjedde noe som til nå ikke har vært kjent.

Firda skriver at den norske ubåten «KNM Sklinna» fikk kontakt med en ubåt som var på vei ut fjorden mellom Gulen og Høyanger.

To norske fregatter lenger inne i fjorden fikk straks melding om kontakten, men av en eller annen grunn reagerte disse for seint.

Slapp unna

Klokken 09.00 hadde også et Orion— fly kontakt med en ubåt ytterst i fjorden, ifølge de til nå hemmelige dokumentene.

Først i 11-12-tiden kom fregatten «KNM Narvik» til området, men fant ingen ubåt.

Avisen Firda skriver også at det fremdeles er flere hemmeligstemplede dokumenter fra den gangen fremmede ubåter ble jaget i norske fjorder.

Norske marinebåter og britiske helikoptere deltok i jakten som vakte internasjonal oppmerksomhet i 1972. (FOTO: Erik Berglund)
INGEN UBÅT. Bjarne Grimstvedt ledet ubåt-jakten. Han hevdet hele sitt liv at det ikke var en fremmed ubåt i Sognefjorden.