GUNNAR WIEDERSTRØMROAR CHRISTIANSEN (foto) gunnar.wiederstrom@bergens-tidende.no

– Det er for jævlig. At det skulle bli så råttent i mitt eget parti hadde jeg aldri trodd, sier Terje Søviknes.

I tre måneder har han levd med ryktene. Litt etter litt har vennligsinnede partifeller fortalt ham om historiene som går. Etter jul har rykteflommen tiltatt i styrke, og de siste ukene har det gått mer eller mindre i ett.

Voldtektsrykter – Telefonene har glødet hos enkelte partifeller i Hordaland de siste ukene, konstaterer han med et litt trøtt smil.

De har nemlig ikke vært mye å le av, de ryktene som har svirret stadig hissigere i Frp og som etter hvert er blitt grundig plantet i svært mange av landets største nyhetsredaksjoner.

BT-redaksjonen har fått innspill om at Terje Søviknes er pedofil og homofil. Han skal ha utstyrt seg med et elskovsrede i Oslo, der han holder seg med fast elskerinne. Han skal ha voldtatt en ung kvinne i forbindelse med et partimøte. Frp sentralt skal gjennom generalsekretær Geir Mo ha betalt 100.000 kroner for å få den voldtatte til å tie om ugjerningen.

Oppi alt dette skal han også hatt tid til å ta en kvinnelig politisk journalist som elskerinne. Og til overmål skal han ha fått et fett, hemmelig ekstrahonorar for å sitte i Frps sentralstyre.

Ingen skjeletter – Ingenting av dette er sant. Jeg har 100 prosent ren samvittighet.

– Og det kommer ingen skjeletter dettende ut av skapet etter at du nå står frem og avsanner alt?

– Jeg har aldri foretatt meg noe ulovlig som gir grunnlag for strafferettslig forføyning eller gjør meg uskikket til å være stortingsrepresentant.

– Er det noe med din væremåte som gjør at du rammes av disse ryktene?

– Jeg forsøker å være en helt ordinær 31-åring. Jeg tar meg gjerne en fest i ny og ne og forsøker å holde kontakt med mine venner i Os, og går også ut en del. Jeg vil ikke fremstå som noe glansbilde, men kan ikke se at noe ved min livsførsel gir grunnlag for denne vanvittige rykteflommen.

Skulle skade meg – Du visste om ryktene da BT ringte deg om dem i begynnelsen av november. Likevel reagerte du veldig sterkt på vår henvendelse?

– Da de første ryktene kom, tenkte jeg det var noe jeg som profilert politiker rett og slett måtte leve med. At noen folk syntes det var på sin plass å spre rykter om meg. Da telefonen fra BT kom, ble jeg rett og slett lamslått. For da ble det tydelig for meg at noen i partiet bevisst plantet disse ryktene i BTs redaksjon for å skade meg.

– Siden har jeg fått vite at samtlige større avis— og fjernsynsredaksjoner er blitt ringt opp. Ikke bare én gang, men flere ganger og da med spørsmål om hvorfor det ikke blir noen sak av det.

Følte seg hjelpeløs – Da BT snakket med deg første gang, hadde du alt tatt kontakt med advokat. Hvorfor det?

– Jeg tok kontakt for å forhøre meg om hvordan du står rent rettslig i en slik situasjon. Du føler deg ganske hjelpeløs og kan ikke forsvare deg fullt og helt. Advokaten har gitt råd til andre kjente personer i liknende situasjoner.

– Hvordan har din kone tatt rykteflommen?

– Til å begynne med skjermet jeg Jannicke for ryktene. Jeg ville ikke belaste henne med det. Men etter hvert som det ble mer og mer, har jeg selvfølgelig snakket med henne om det mange ganger. Hun har det tøft. Det gjelder også resten av familien. Jeg har ren samvittighet, og er den eneste som kan vite 100 prosent sikkert at ryktene er falske. For alle de andre i familien er dette svært belastende. Det er de som får spørsmålene. Det er de som føler de skjulte blikkene.

Sterk fightervilje – Har du hatt noe personlig ønske om å avsanne disse ryktene.

– Nei, men etter oppslaget i BT om den generelle rykteflommen, og det nedrige utspillet i BA fra Ola Opedal, der han sa han trodde på ryktene, følte jeg dette ble brukt som en brekkstang for å oppnå noe i nominasjonen. Da var det like greit å få det frem og få vist hvilket lavmål enkelte av mine partifeller befinner seg på.

– Har du noen gang de siste månedene vurdert å trekke deg ut av rikspolitikken og nøye deg med vervet som nestleder i Frp?

– Jeg har ikke det. Jeg har en sterk fightervilje, og er et konkurransemenneske og gir meg ikke så lett. Jeg tenker: Ikke tale om jeg skal la meg knekke. Hadde jeg gitt meg nå, ville det være å la seg knekke.

– Familien har kanskje en annen oppfatning?

– Jannicke stiller av og til spørsmålet om det er verdt det. Hun føler det er tøft at jeg så til de grader er i fokus, men hun støtter meg.

Les også: Ingen forsoning i Hordaland Frp torsdag Skuffet over partifeller Det spøker i kulissene

AVSANNER ALT: I tre måneder har Terje Søviknes levd med grove beskyldninger rettet mot seg. – Min samvittighet er 100 prosent ren, sier han.