Frp-ordføreren prøver nå å stable på beina 142 millioner kroner til det nye kultursenteret på Os.

Tidligere har Søviknes oppfordret sambygdingene til å bidra med noen tusenlapper. Siste ledd i prosessen er å appellere til kommunens mange hytteeiere.

— At velstående bergenskjøpmenn har hytter på Os er en tradisjon som går tilbake til 1800-tallet, og en viktig del av kommunens historie. Vi har nå sendt ut 600 brev for å vekke deres dugnadsånd, sier Søviknes.

Privat kunstsamling

Totalt håper ordføreren på å få inn ti millioner kroner fra hytteeiere, bedrifter og privatpersoner, gjennom salg av andelsbrev og seter i Os kunst- og kultursenter (OKK), og gjennom ren sponsing.

Resten skal dekkes av kommune, fylkeskommune og statlige tippemidler, dersom kulturdepartementet velger å satse på prosjektet.

En tredjedel av totalsummen er en gave fra Grieg Foundation. Det nye kultursenteret er et initiativ fra Per Grieg sr., som ønsker å bygge opp en kunstsamling i verdensklasse i Os. Kjernen skal bli investorens private kunstsamling, som gjennom det kommende senteret skal gjøres offentlig tilgjengelig.

Krabbende maskot

I går fikk Søviknes en ny støttespiller til prosjektet: maskoten «Krabben», en to og en halv meter høy strandkrabbe av tøy sydd i London.

— Det passet med en krabbe, for det nye kunst- og kultursenteret skal ligge på Mobergsneset, ved et friluftsområde. Det blir en fantastisk beliggenhet helt nede i fjæren i Bjørnefjorden, sier Søviknes.

— Krabber går sidelengs og ikke særlig fort?

— Men dette er jo en drøy prosess! Arbeidet med å knytte kontakter og dra i gang prosjektet er møysommelig, men dette har jeg tro på at vi får til, sier ordføreren.

Os kunst- og kultursenter skal i tillegg til kunstutstillingen fungere som konsertarena og kulturskole, med familieaktiviteter og tilbud for barn og unge. Planen er at senteret skal erstatte dagens tilbud på Fjellheim.

Inntekter

Søviknes tror senteret, i samarbeid med et tilknyttet hotell, vil generere inntekter. Planen er at driften skal dekkes innenfor størrelsen av dagens kulturbudsjett.

— Det høres sikkert rart ut at jeg som Fremskrittspartiordfører går inn for et slikt prosjekt, men dette er faktisk en fantastisk mulighet for Os, sier Søviknes.

Kulturdepartementet vurderer søknaden om tippemidler neste måned, og ordføreren har tro på byggestart ved årsskiftet. I så fall vil senteret kunne åpne våren 2010.

Er det på sin plass med et kulturhus til 140 millioner kroner i en FRP-kommune? Si din mening i kommentarfeltet under:

KULTURSENTER: Hvis Terje Søviknes får viljen sin, vil Os få et av Vestlandets flotteste kultursentre - og en kunstsamling i verdensklasse. Nå ber han hyttefolket om hjelp. FOTOMONTASJE