Ordfører Terje Søviknes var blant de 200 passasjerene om bord i Signatur-toget. Disse passasjerene er nå fraktet til Bergen.

750 passasjerer om bord i nattogene fra Bergen og Oslo satt i natt fast i fjellet etter krasjet. Passasjerne fra Oslo ble etter hvert fraket videre med buss, og ventes til Jernbanestasjonen rundt klokken 12.30.

Først klokken 09.10-tiden var Bergensbanen klar til bruk igjen, opplyser informasjonssjef Øystein Gruve i Jernbaneverket.

— Toget som krasjet er nå trukket til side. Nattoget til Oslo kan dermed starte opp igjen med det aller første, sier informasjonssjef Arvid Bårdstu i NSB til bt.no.

- Håpløst

— Håpløs og marerittaktig tur. Det begynner å bli noen timer siden vi dro fra Kypros, sier Søviknes til bt.no. Først møtte han tåkeveggen på Gardermoen. Så kjørte toget hans inn i en stein på fjellet. Slikt blir det forsinkelser av.

Ingen personer kom til skade da toget på vei fra Oslo til Bergen krasjet med en stein to kilometer vest for Haugastøl stasjon, klokken 20.19 tirsdag kveld.

— Jeg satt helt fremme i toget og bråvåknet av et kraftig smell. Det viste seg etter hvert at krasjet var mer alvorlig enn vi hadde trodd. Lokomotivet løftet seg litt fra skinnegangen og rev ned kjøreledningen. Vi skal være glade for at toget ikke sporet av, sier Søviknes.

Ifølge Os-ordføreren brøt det ikke ut panikk i toget. Stemningen var avslappet.

Toget ble så skadet at det måtte avbryte turen til Vestlandet. Passasjerene ble i natt evakuert i puljer på tyve og tyve personer.

Evakuerer passasjerene

NSB startet sent tirsdag kveld arbeidet med å evakuere passasjerene ved hjelp av en revisjonsvogn, i puljer på tyve og tyve personer. Dette ble gjort etter at forsøket med å trekke Signatur-toget tilbake til Haugastøl stasjon mislyktes.

— Å slippe folk ut i snøen og mørket, med uegnede sko og det hele, ser vi ikke på som noe alternativ, sier informasjonsvakt Åge-Christoffer Lundeby til bt.no.

På Haugastøl stasjon venter fem busser, som skulle frakte passasjerene videre til Bergen.

På vei hjem fra Kypros

Terje Søviknes er blant de 200 passasjerene, som var om bord i ulykkestoget. Han var da på vei hjem fra en tjenestereise til Kypros.

— Vi var en kommunal delegasjon på til sammen ni personer, som har vært på Kypros en uke. Hensikten har vært å se nærmere på helsereisene vil tilbyr våre pensjonister, forteller Søviknes til bt.no.

Hjemreisen fra Kypros startet ved 04-tiden natt til tirsdag. Klokken 11 tirsdag formiddag ankom de Gardermoen. Planene om å fly hjem til Bergen, satte tåken en effektiv stopper for.

— Vi kom oss på toget som gikk fra Oslo klokken 16.09, og skulle vært i Bergen klokken 22.30, sier Søviknes.

Galgenhumor

Tiden fikk de til å gå ved å prate, og spøke om det som har skjedd.

— Etter det kraftige smellet da toget krasjet med steinen, og etter at den første forskrekkelsen la seg, var vi bare glad for at vi fortsatt sto på skinnengangen. Nå har galgenhumoren kommet inn i bildet, og vi begynner å bli ganske rastløse.

— Særlig forslag om hva som burde gjøres med NSB, slår ganske godt an nå, humrer Søviknes.

Os-ordføreren etterlyser en ting fra NSB: Mat og drikke.

— Det var ikke så farlig for oss voksne, men barna burde fått mat og drikke, sier han.

FREMME: Terje Søviknes kom i dag tidlig endelig til Bergen. I bakgrunnen Ragnar Fagereng.
FOTO: RUNE NIELSEN