GUNNAR WIEDERSTRØM gunnar.wiederstrom@bt.no

Etter to og en halv uke med et negativt hardkjør uten sidestykke, kunne en rørt Terje Søviknes motta bygdefolkets dom sent i går kveld.

Bygdefolket viktigst — Det varmer. Jeg kan ikke annet enn å være ydmyk i forhold til den støtten jeg har fått fra bygdefolket i en vanskelig situasjon, sier han.

— Betyr dette at du vender tilbake til ordførerjobben med løftet hode.

— Det er i hvert fall viktig for en ordfører at en har tillit i store deler av befolkningen. Det er viktigere enn at jeg har alle konkurrerende politikeres tillit. Det er tross alt bygden og befolkningen jeg skal tjene.

— Er dette det som skal til for at du trosser mistilliten fra flertallet av kommunepolitikerne og vender tilbake?

— Det endrer ikke noe i forhold til den situasjonen jeg er i. Jeg avventer statsadvokatens innstilling, sier Terje Søviknes.

Kommer tilbake Nå tyder alt på at Terje Søviknes flytter tilbake til sitt kontor i rådhuset dersom statsadvokaten henlegger saken.

Søviknes har en enestående oppslutning blant egne velgere Hele 92 prosent av dem som stemmer Frp sier de vil ha Terje Søviknes tilbake som ordfører.

Men også blant Høyre-velgerne er oppslutningen om Søviknes stor. Mens en enstemmig kommunestyregruppe uttrykker sterk mistillit til den permitterte ordføreren, sier 57 prosent av Høyres velgere at de vil ha Søviknes tilbake.

Skepsis til Søviknes Velgerne i de andre partiene er langt mer skeptiske. I overkant av 20 prosent av opposisjonspartienes velgere sier Søviknes kan vende tilbake, mens i underkant av 70 prosent mener han ikke kan gjøre det.

Kvinnene er gjennomgående noe mer negative til Søviknes enn mennene er. Men også blant kvinnene er tillitsvotumet til Søviknes stort. Det gjelder også blant de yngre kvinnene. I andre målinger som har vurdert tilliten til Søviknes, har de yngre kvinnene vært mest skeptiske. Den tendensen ser man ikke i Os.

Og selv om Høyres kommunestyregruppe ikke har støtte for mistilliten blant egne velgere, kan i det minste varaordfører Lisbeth Axelsen fra Høyre notere seg for en liten blomst i knapphullet. Blant dem som ikke vil ha Søviknes tilbake, mener hele 68 prosent av Axelsen bør bli ordfører. Frps Gustav Bahus får bare støtte fra seks prosent.