MARIANNE RØISELANDmarianne.roiseland@bergens-tidende.no

En ringerunde Bergens Tidende har foretatt til et stort flertall av de 29 lokallagene som møter på nominasjonsmøtet om to uker, viser at støtten til Søviknes har økt.

Trolig kommer rundt 85 av 136 delegater til å plassere Terje Søviknes øverst på stortingslisten. For fylkesformann Sigrun Sangolt Natås og stortingsrepresentant Terje Knudsen ser det desto mørkere ut.

Lokallag i opprør Opprøret som Haoko Tveitt har gjort seg til talsmann for møter sympati i et flertall av lokallagene. Syv av lagene har levert, eller er i ferd med å levere, forslag til stortingsliste der Søviknes ikke er med.

– Grunnen til at vi ikke støtter Søviknes er hans arbeid med vedtektene som vil gjøre sentralstyret allmektig. Jeg ser på Søviknes sine forslag som rene skjære dynamitten. Skulle han få gjennomslag på landsmøtet er det ikke noe parti igjen, sier Arnold Haaland på Tysnes.

– Det er et sunnhetstegn, og ikke et opprør, når lokallag reagerer. Nominasjon skal foregå på demokratisk vis, sier Jon Magne Bogevik formann i Samnanger Frp. Lokallaget sender eget listeforslag som ikke retter seg etter landsstyrets instruks om å føre Frp-nestlederen Søviknes på topplassen.

Det samme gjør Austevoll, Kvam, Odda, Sveio, Tysnes og Ulvik. Tre andre lag, som BT ikke har vært i kontakt med, kan komme til å gjøre det samme. Til sammen kan 15-16 lokallag komme til å støtte en opprørsliste. Dette er likevel ikke nok til å frata Søviknes topplassen.

Lei av bråk Selv om mange lokallagsledere støtter opprøret, er nesten like mange lei av bråk i partiet.

– Det er noe fanteskap. Nå har vi akkurat begynt å få fred i Oslo, så begynner bråket her, sier Reidar Sortland på Bømlo.

Elisabeth Risnes i Kvinnherad er blant dem som beklager opprøret.

– Dette er veldig dumt gjort av dem som har satt opprøret i gang. Jeg er redd de bare lager ris til egen bak, sier Risnes.

BT's ringerunde tyder på at Arne Sortevik fra Bergen har nesten like stor støtte som Søviknes. Men om tredjeplassen er det større uenighet. Mange lokallag ønsker Fredrik Litleskare, som utfordrer Søviknes på opprørslisten, inn på en tredjeplass. Nominasjonskomiteen har foreslått Gjermund Hagesæter fra Lindås på plassen.