GUNNAR WIEDERSTRØM

Med hissige røde kinner måtte ordfører Terje Søviknes i går ettermiddag tåle massiv kritikk fra en samlet opposisjon i kommunestyret for aksjekjøpet for 1,1 millioner kroner.

Manglet vedtak

19. februar fikk rådmann Lars Atle Skorpen Hansen spørsmål om Os kommune ville kjøpe 42.000 aksjer i Gaia. 24. februar ble saken tatt opp i «Politisk kvarter», et punkt på dagsordenen som normalt gir kommunestyremedlemmene mulighet til å stille spørsmål om mer trivielle saker som manglende lyspærer på skolen og liknende.

Dørene ble stengt og formannskapet fikk diskutere denne saken uformelt. Ordfører og rådmann mente de hadde fått klare signaler fra formannskapet om å gå i forhandlinger. De signalene benektet for øvrig sentrale medlemmer i formannskapet at var gitt.

Samme dag ble selger varslet og man ble muntlig enige om en avtale. Den er siden undertegnet av ordfører og rådmann.

I går skulle formannskapet først behandle saken. Medlemmene trodde de fikk seg forelagt en intensjonsavtale. Men sjokkerte formannskapsmedlemmer kunne konstatere at ordføreren hadde hoppet bukk over formalitetene og for lengst inngått avtale. Selv Søviknes sine partifeller stemte mot å godkjenne avtalen.

Men da bystyret ble samlet i går ettermiddag, var det gått opp for forsamlingen at avtalen var bindende. Søviknes forsøkte seg med en beklagelse.

Hevdet å være i god tro

— Jeg må beklage at det ikke ble gjort vedtak og at fullmaktene ikke var protokollert med henvisning til hasteparagrafen. Men jeg vil si at både rådmannen og jeg handlet i god tro.

Spørsmålet om «god tro» ble på mange måter det sentrale for kommunestyret. For er det mulig for en erfaren ordfører som Terje Søviknes å handle i god tro, når han uten det nødvendige vedtaket i kommunestyret binder kommunen gjennom avtale til å kjøpe aksjer for 1,1 millioner kroner?

— At ordfører og rådmann påstår seg å ha handlet i god tro er ganske uforståelig, sa Kåre Lutro (KrF).

— Det er kritikkverdig at det er inngått en avtale før dette har vært behandlet av formannskap og kommunestyre, sa Terje Olav Hermansen (Ap).

— Jeg hadde ventet at ordføreren mer tydelig beklaget at han har gått langt utover sine fullmakter, sa varaordfører Lisbeth Axelsen (H).

Høyre er Frps samarbeidspartner i kommunestyret.

Fikk beklagelse

Til slutt endte det med at et enstemmig kommunestyre kritiserte ordføreren og rådmannen for å ha inngått en avtale uten de nødvendige vedtak. Høyres forslag om å selge aksjene falt mot stemmene til Frp, Arbeiderpartiet og SV. To Frp-ere stemte mot å beholde aksjene. Og ordføreren beklaget det hele opptil flere ganger, og insisterte på at han hadde tatt lærdom av saken.

På spørsmål fra Bergens Tidende om hvordan en erfaren politiker kan inngå avtaler uten nødvendige vedtak, prøvde Søviknes seg likevel på en unnamanøver.

— Dette skyldes at enkeltrepresentanter løper fra det de har sagt i tidligere formannskapsmøte, sa han.

Og la til da vi forlot lokalet:

— Det ordnet seg greit til slutt.

BETENKT: Det ble ingen god dag for ordfører Terje Søviknes i Os kommunestyre.<br/>Foto: ØRJAN DEISZ