— Jaaaaaaaaaaahhhh! Dören är öppen, roper Sven Tommy Renholm når han kjenner på ytterdøren til en trappeoppgang i Erik Pontoppidans gate.

Han forteller at han nylig ble utestengt fra oppgangen av vaktmesteren på bygget.

— Jeg skulle bare ut og pisse, men da jeg kom tilbake, så var døren låst, forteller han.

Han er byens største hardhaus. Jeg er sikker på at om han hadde blitt dumpet på Finnmarksvidden i underbuksen, så hadde han overlevd Espen (38)

Ubudne gjester

Med BT på slep viser han det lille kottet under trappen hvor han deler husvære med en sykkel.

På oppslagstavlen i gangen henger en beskjed til alle beboere om at døren bør låses nøye i romjulen.

  • Slik at vi ikke får ubudne gjester inn, står det på lappen med et ønske om en god jul og et godt nyttår til alle.

Sven Tommy sier han trekker inn under slike trapper fordi det blir for kaldt å sove ute i kulden som er nå. Selv om han er kledd i tre lag med bukser og jakker, så er det for kaldt å sove ute.

  • Hvis man ikke passer på i denne kulden, så stryker man med. I ti minus bør man ikke sove ute mer enn en halvtime, selv med gode klær slik som jeg har nå, sier han og peker på sine tre jakkelag.

- Hadde overlevd på vidden

Svensken er kjent blant de personene i bybildet som er mye utendørs.

  • Han er byens største hardhaus. Jeg er sikker på at om han hadde blitt dumpet på Finnmarksvidden i underbuksen, så hadde han overlevd, sier Espen (38), når BT treffer han og noen kamerater bak Korskirken i tobbaksdis og snøvær.

Selv har han gått to netter ute den siste uken.

  • Hvor sover man når man er ute om natten?
  • Å sove ute nå ville være å bæsje på leggen. Det er farlig i denne kulden. Man sover ikke, man er bare våken, sier 38-åringen, ikledd pelslue og vindjakke fra Lutfartstilsynet - kjøpt på Fretex.

Ifølge 38-åringen er det en del som bor ute på gaten og som ikke har noe annet sted. De blir ekstra paniske i denne kulden.

  • Det er for få sengeplasser både for rusmisbrukere og andre som trenger tak over hodet. Jeg møtte noen på Bystasjonen før de stengte dørene der. De var ganske desperate, sier 38-åringen. Selv har han fått ly i en av hyttene på campingplassen ved Bergen Travpark.

Sto rett opp og ned

Roy (40) var ute hele natten uten å sove et øyeblikk.

Han sier at sosialen ikke har klart å skaffe ham en bolig slik han mener de skulle.

Hvordan var det å være ute i natt da?

— Det blir jo et kick i seg selv. Kulden bet godt, spøker 40-åringen - kledd med tre lag jakker.

-Nei, jeg sto rett opp og ned. Det er i alle fall ikke noe lurt å prøve å sove, sier 40-åringen, som stikker fingeren i været når han får spørsmål om hvor han skal bo i natt.

Tommy (44) har fast bosted nå, men forteller at han i lange perioder har bodd ute.

  • Jeg slo opp telt. Så lenge man har godt utstyr, så går det bra, men jeg har jo bakgrunn fra Forsvaret og har sovet en del i telt på Finnmarksvidden, sier 44-åringen. Han kjenner til rundt seks-syv personer i Bergen sentrum som ligger ute om nettene.
  • De søker ly i ulike trappeoppganger når det blir så kaldt som dette, sier han.
Vegar Valde
Vegar Valde