— Jeg hørte det var noe som buldret, men trodde ikke det var noe så dramatisk som et ras. Så jeg la meg til å sove igjen, forteller John Olav Ørnes til bt.no. Huset hans står om lag 200 meter fra stedet der store jordmasser blandet med stein og skog raste nedover mot veien ved Kallestad i natt.

Ørnes fikk seg dermed en overraskelse da han våknet i morges.

— Det var litt av en aha-opplevelse å se det store raset som var gått, sier Ørnes, som har bodd i huset i tre år.

Ikke redd

Ørnes er likevel ikke skremt etter raset.

— Det er jo omtrent 200 meter fra huset. Og fjellet og vegetasjonen er formet slik borti der at raset vil ledes ned i en kløft et stykke vekk fra huset uansett, sier han.

Han kjenner til at det har vært ras på samme sted tidligere.

— Det er visst 19 år siden. Da skal det også ha fulgt det samme løpet, forteller Ørnes.

Jordraset ved Kallestad i Vaksdal kommune gikk ifølge byggeleder Kåre Olav Aldal i Statens vegvesen ved 01.30-tiden i natt. Ingenting tyder på at personer eller biler er tatt av raset.

Både fylkesveien og en kommunal vei mellom Kallestad og Gammersvik er sperret.

Store skader på veien

— Det har løsnet omtrent 150 kubikkmeter med fjell oppe i en berggknaus 300 meter over fylkesveien. Raset har tatt med seg jord og stein og skog nedover i et rasløp på omkring 300 meter. Nå ligger det omtrent 2000 kubikkmeter med masse på de to veiene, sier Aldal.

Han forteller at fylkesveien har fått store skader, mens den kommunale veien ser ut til å være mer eller mindre forsvunnet på rasstedet.

Asle Myksvoll bor like overfor rasstedet, på motsatt side av fjorden. Han tok i formiddag bildet du ser til høyre.

— Vi våknet i natt av et forferdelig bråk, og skjønte at det var ras. Vi hørte at det plasket når massene havnet i sjøen, forteller Myksvoll, som ringte politiet for å varsle om raset.

Han forteller at det innimellom går mindre ras i området.

— Men ikke noe i nærheten av dette, sier han.

Isolerte bygder

Veien som er tatt av raset er eneste bilvei til bygdene Grøsvik, Gammersvik og Toskedal, som til sammen har mellom 50 og 60 innbyggere. De vil nå være avhengige av båtskyss for å forlate bygdene og får å få nødvendige varer tilbrakt.

– Noen skulle til Bergen for å ta eksamen i dag, og en skulle ta førerprøven. Og skolebarna kom seg ikke avgårde. Så det var en del frustruasjon her i morges. Vi blir jo helt isolert, forteller Gerd Gammersvik til bt.no.

Hun er nå på vei i buss til Voss, etter å ha fått en kjenning til å skysse seg over fjorden. På Voss venter leiebil som må brukes på en planlagt tur til Lyngdal.

— Samtidig står det to biler hjemme. Det er jo tungvint. Men vi er mest glade for at ingen folk ble tatt av raset, for det var virkelig stort, sier hun.

- Amerikareise

Folk i de isolerte bygdene har nå fått en avtale om at de kan ringe en skyssbåt som frakter post, dersom de trenger skyss over fjorden.

— Dette er jo nesten som i gamle dager, før broen kom. Men den har vært her siden 1984, så vi har blitt vant til luksusen med å ha vei. En del har båter selv også, så vi kommer oss avgårde for å hente mat og sånt, selv om det blir en hel amerikareise bare til Dale. Nå får vi bare være glade det ikke er vinter og is på fjorden, sier Gammersvik.

Båtskyss

— Det går vanligvis skyssbåtruter i fjorden. I tillegg er Vaksdal kommune i ferd med å organisere ekstra båtskyss nå. Men innbyggerne vil ikke få med seg bil, båtene er forbeholdt person- og varetransport, sier Aldal.

Trolig vil hele neste uke gå med til sikrings- og ryddearbeid på rasstedet, før veien kan åpnes.

En geolog har i dag vært på stedet og vurdert faren for flere ras. I tillegg er det startet arbeid med å vaske rasløpet med vann som sprøytes ned fra et helikopter.

— Det er en svær blokk oppe i fjellsiden som har løsnet. Den må sannsynligvis sikres med bolter. Det vil skje etter pinse, og kan nok ta noen dager. Etter det må rasløpet renskes opp manuelt, det er ikke alt vi får vekk med helikopteret. Så jeg tror nok at neste uke går med til sikring, kanskje mer, sier Aldal.

Et jordras gikk på samme sted for noen år siden, og den gang tok det tre uker før veien ble åpnet igjen.

RASTE: Mellom 50 og 60 mennesker er uten veiforbindelse etter et stort jordras på Osterøy.
KÅRE OLAV ALDAL (MMS)
SÅ NÆR: Huset til venstre i bildet ligger faretruende nær raset.
ASLE MYKSVOLL