Brannvesenet ruster seg for ny skogbrannsesong etter tørre og varme dager. I dag brant et område på 150 til 200 kvadratmeter i Solåsen.

I kveld brenner det igjen, denne gangen på Misje i Fjell kommune. En kvinne skal ha startet en gressbrannen ved 21-tiden. Ingen bebyggelse skal være truet av brannen, ifølge Hordaland politidistrikt.

Frykter nye branner

På Sotra husker grunneierne godt rekken av skog-, gress— og lyngbranner i fjor vår. En av brannene i mai svidde av en sjettedel av arealet i Fjell kommune, og tok flere dager å slokke.

Selv om ingen mennesker eller hus ble skadd i brannen, gjør ni grunneiere nå sitt for å hindre at det samme skjer igjen.

Med støtte fra Fjell kommune setter de snart et nytt våpen inn i kampen mot brannene.

Det nye våpenet er en flokk sauer, melder NRK Hordaland.

Sauene skal naturlig nok ikke slokke branner som oppstår, men settes inn som en forebyggende brannstyrke. Oppgaven er å holde vegetasjonen nede, slik at det er minst mulig igjen som kan brenne.

— Det er en type sau som klarer seg ute hele året. Det er jo litt av vitsen hvis vi skal klare å holde beitet nede, at de utnytter beitevekstene som kan utnyttes om vinteren, sånn som lyngen, sier Terje Strandtun, talsmann for grunneierne i området, til NRK.

Optimistisk

Beiteeksperten hos fylkesmannen har vært på inspeksjon, og har god tro på grunneiernes samarbeidsprosjekt.

— Det er klart at en sånn brann setter en støkk i folk . Så jeg tror at man nå ser muligheten for å holde dette området åpent, og at man kan hindre flere branner, sier førstekonsulent Aslaug Aalen.

STORBRANN: Slik så det ut da en sjettedel av Fjell kommune gikk opp i røyk i fjor.
Ørjan Deisz (arkiv)
Arkiv
Are Stensland