TRYGVE SØRVÅG (tekst og foto)

Debatten går ivrig rundt et timannsbord i storsalen på et konferansehotell i London. Her er 600 skole— og næringslivsfolk fra 18 land samlet til den tiende konferansen om utdanning og næringsliv i partnerskap - og i sentrum for all oppmerksomheten sitter Sotra-lærer Frede Thorsheim.

Fysikklæreren fra Sotra får mye oppmerksomhet fra de andre delegatene, som vil høre hvordan han har klart å gjøre vanskelige fag som fysikk, kjemi og matematikk mer interessante ved å samarbeide med en lokal fabrikk.

Eksempler fra hverdagen

— Ideen er å undervise ungdomsskoleelevene i realfag basert på produksjon, råstoffer og produkter fra en lokal fabrikk, forklarer Thorsheim.

Læreren forteller hvordan han gjorde undervisningen mer virkelig ved å bruke eksempler fra fabrikkens hverdag. Elevene besøkte bedriften flere ganger, og bedriftens ansatte kom på skolen for å undervise i realfag.

Etter fire års drift viser resultatene at elevene ble mer interesserte i fagene og at de fikk bedre karakterer. I tillegg ble elevene mye sikrere på sine yrkesvalg, og mange valgte å videreutdanne seg innen realfag.

— Dette er fabelaktig. Opplegget er godt og de har allerede lang erfaring. Dette vil vi se nærmere på og prøve å få til i England, sa Anne Cooper i Busines & Education for South-Yorkshire etter den tjue minutter lange seansen.

Prestisjetung konkurranse

Undervisningsmodellen har allerede fått mye oppmerksomhet hjemme. Flere andre skoler kopierer nå modellen og i fjor fikk Frede Torsheim Realfagprisen for sitt arbeid.

— Vi har fått mye oppmerksomhet hjemme gjennom det som skjer på skolen, men at vi skulle presentere skoleopplegget i London hadde jeg ikke sett for meg. Helt fantastisk. Dette setter kommunen på kartet, sa Fjell-ordfører Jan Utkilen, som tok turen til London for å være med på konferansen og prisutdelingen.

Det var Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) i Hordaland som oppfordret Frede Torsheim til å sende inn prosjektet til «Global Best Awards for Partnership» - den verdensomspennende konkurransen om de beste og mest vellykkete samarbeidsprosjektene mellom utdanning og næringsliv. Juryen i den internasjonale organisasjonen likte opplegget fra Sotra og belønnet prosjektet med nominasjon til hederlig omtale - en slags annenpris i den svært så prestisjetunge konkurransen.

— For meg betyr denne prisen at det blir lettere å videreutvikle prosjektet. Nå trenger vi ikke lenger overbevise folk om at dette er et godt opplegg, sa Frede Torsheim til BT i London.

FAR OG SØNN: Fysikklærer ved Fjell ungdomsskole Frede Thorsheim fikk mye oppmerksomhet da han presenterte sine alternative undervisningsmetoder på en internasjonal konferanse i London. Her sammen med sin sønn og tidligere elev Sindre Skrede.