• Han var helt hysterisk etter det han hadde opplevd. Han skalv over hele kroppen.

I dag skal det første offeret i den omfattende Lommemann-tiltalen, en 17 år gammel gutt fra Sotra, forklare seg i retten. Under forklaringen vil Andersen sitte utenfor guttens synsvidde, slik 17-åringens bistandsadvokat har bedt om.

Da rettssaken startet klokken ni bestemte dommeren at saken skal gå for lukkede dører. Journalister får likevel følge guttens forklaring via videooverføring i en rettssal ved siden av.

30 gutter

17-åringen er en av rundt 30 gutter som skal forklare seg for retten. Resten av guttene er fortsatt yngre enn 16 år, og deres forklaringer vil bli lagt frem gjennom avspilling av dommeravhør

Den påståtte voldtekten på Sotra i 1999 er, sammen med et overgrep på Østlandet i 2005, det groveste forholdet i tiltalen mot Erik Andersen. Overgrepet skal ha skjedd i Stranda symjehall høsten for ti år siden.

Gutten havnet ifølge hans egen forklaring alene i dusjanlegget sammen med en mann. Mens de sto der inne, sprutet mannen såpe i øynene på den lille gutten, før han begikk et grovt seksuelt overgrep, har gutten forklart.

— Han var helt hysterisk etter det han hadde opplevd. Han skalv over hele kroppen. Det var tydelig at han hadde opplevd noe fryktelig, har moren tidligere fortalt.

Erik Andersen ble pekt ut som sannsynlig gjerningsmann, men var forsvunnet fra svømmehallen. Noen uker etter overgrepet ble Andersen pågrepet da han kom tilbake til badeanlegget i Sund.

Henlagt

Saken ble henlagt, til tross for at 57-åringen var utpekt som mulig overgriper i tre ulike hendelser på Sotra og Askøy i samme tidsrom. Denne overgrepssaken ble til slutt likevel avgjørende for at Erik Andersen ble pekt ut som den såkalte Lommemannen, da en pensjonert politimann til å tenke på saken og tipset Lommemann-etterforskerne.

Erik Andersen har helt eller delvis erkjent 16 forhold i tiltalen mot ham, men nekter skyld for voldtekt. Han mener 17-åringen lyver, og har tidligere anmeldt han for falsk forklaring. Bakgrunnen er at han mener forklaringen til gutten har endret seg kraftig i løpet av ti år.

Guttens bistandsadvokat, Beate Hamre, reagerte kraftig på motanmeldelsen.

— Min klient er veldig glad for at det ikke ble noe mer rundt denne anmeldelsen. Saken har vært en stor påkjenning for ham og det ble ikke noe bedre av at tiltalte presterte å anmelde ham, sa hun da rettssaken startet denne uken.

Hordalandspolitiet har henlagt saken med begrunnelsen «intet straffbart forhold anses bevist». Erik Andersen klaget henleggelsen inn til statsadvokaten, men klagen ble avvist.

bt.no følger rettssaken

Lommemann-saken i går: