Butikken skal etableres i tettstedet Fjell, i Fjell kommune, opplyser Vinmonopolet i en pressemelding.

Selskapet vil i denne omgang åpne ti nye pol i Norge, de fleste i landlige strøk.

Minipol

Seks av butikkene vil bli ordinære butikker. I tillegg vil Vinmonopolet, etter ønske fra Stortinget, etablere en forsøksordning med minipol på fire steder. Minipolene vil ha begrenset vareutvalg og åpningstid og skal bidra til å bedre tilgjengeligheten i utkantstrøk.

De nye ordinære butikkene etableres i: Fjell (Fjell kommune) i Hordaland, Bryne (Time kommune) i Rogaland, Tvedestrand (Tvedestrand kommune) i Aust-Agder, Stange (Stange kommune) i Hedmark, Trondheim (Trondheim kommune) i Sør-Trøndelag og i Oslo.

De fire minipolene etableres i: Skjervøy (Skjervøy kommune) i Troms, Rognan (Saltdal kommune) i Nordland, Stranda (Stranda kommune) i Møre og Romsdal og Rena (Åmot kommune i Hedmark).

Stadig flere pol

De nye butikketableringene som nå er vedtatt, kommer på toppen av hele 70 nye butikketableringer i løpet av de siste fire år. Vinmonopolet er også i gang med et omfattende program for ombygging av diskbutikker til selvbetjening, i tillegg til salg av polvarer over internett.

— Vi er nå kommet til et punkt hvor vi ønsker å vinne erfaring med virkningene av alt det nye som er gjort for å øke tilgjengeligheten til våre produkter, sier administrerende direktør Knut Grøholt.

Kriteriene

Vinmonopolet har hatt flere hensyn å ta ved plasseringen av de nye butikkene. De viktigste kriteriene som er lagt til grunn for valgene har vært:

  • Geografisk avstand til nærmeste vinmonopolbutikk i dag
  • Befolkningsgrunnlaget, dvs. at vi er i stand til å betjene flest personer på stedet og i omlandet gjennom stedsvalget.
  • Detaljhandelsgrunnlag, dvs. at stedet som velges er naturlig ut fra handelsmønsteret i området.
  • En rimelig landsdels- og fylkesfordeling
  • Økonomisk driftsgrunnlag

De fire minipolene er en forsøksordning med rimeligere driftsløsning for små distriktsbutikker som skal ha begrenset vareutvalg og åpningstid, heter det i pressemeldingen fra Vinmonopolet.

Selskapet vil ved utgangen av 2003 ha 192 butikker på landsbasis, og har enerett til butikksalg av vin, brennevin og sterkøl i Norge.