Naboer har slått ring rundt trebarnsfamilien som mistet hjemmet sitt på Vardehaugane i brann lørdag. Samboerparet Torill Sæbø og Sjur Krog hjelper familien med husvære så lenge de trenger det.

— De er gode venner av oss, så det var en selvfølge for oss at de skulle få bo her. De bor i kjellerleiligheten vår, og kan bli her så lenge de trenger det, forteller Sæbø til bt.no.

Mistet absolutt alt

Ekteparet som har mistet huset, kom som flyktninger fra Kongo for rundt tre år siden. De har tre barn, på ni måneder, seks år og åtte år. Nå får familien stor støtte fra flere av naboene. Torill Sæbø forteller at mange har kommet med hjelp i løpet av kvelden.

— Folk kommer nå strømmende fra alle kanter for å hjelpe dem. De har fått veldig mye. Sengetøy, klær, mat, sko. Nå har de faktisk fått skolesekker også. Folk har vært utrolig omtenksomme. Familien har mistet absolutt alt de eide. De sto igjen med det de hadde på seg av klær, forteller hun.

Fryktelig tungt

Samboer Sjur Krog forteller at familien opplevde det som fryktelig tungt å komme hjem til det totalskadde huset.

— Dette var tydelig veldig hardt for dem. De kom til Norge som flyktninger, uten noenting. Nå er de igjen uten noe. De har det veldig tøft nå, men får heldigvis god støtte, forteller han.

Sund kommune skal i løpet av ettermiddagen ha besøkt den rammede familien, og tilbudt dem videre oppfølging.

Var i sentrum

Familien var på tur i Bergen da huset deres i boligfeltet Vardehaugane på Kausland tok fyr litt før klokken 16.

— Vi har fått bekreftet fra naboene at hele familien som bodde i huset, var i Bergen sentrum da brannen oppsto, opplyser operasjonsleder ved Bergen sentrum politistasjon, Terje Hilland til bt.no.

Allerede før brannfolkene kom frem, var huset fullstendig overtent. Verken bygningen eller familiens eiendeler kunne reddes.

— Huset er totalskadet. Vi kunne bare sikre nabobyggene og slukke brannen, sier vakthavende brannsjef Nils Anders Mæland i Sotra brannvern.

- Et kjempebål

Brannen var uvanlig kraftig.

— Det var et kjempebål, rett og slett. Hele huset brant, sier brannsjefen.

Brannen ser ut til å ha startet på kjøkkenet eller i stuen i den halvannen etasjes høye eneboligen.

Politiet var ved 18-tiden i gang med å sperre av eiendommen. Etterforskningen av brannen vil trolig begynne først mandag, når tomten er tilstrekkelig nedkjølt til at politiet kan ta seg inn.

Storutrykning

Brannfolkene vil drive med etterslukking utover kvelden. Totalt 15 brannfolk og fire brannbiler var involvert i operasjonen.

BRANNDRAMA: Allerede før brannfolkene kom frem, var huset fullstendig overtent.
Jakob Kausland
VOLDSOMT: Brannvesenet beskriver brannen som uvanlig kraftig.
Jakob Kausland
Kåre Vabø