Brannfolkene meldte allerede klokken 20 fredag kveld at brannen var slokket. Men det ulmet tydeligvis fortsatt på bakken, selv etter en hel natts etterslokking.

Ved 12-tiden lørdag blusset flammene opp på ny, opplyser Hordaland politidistrikt til bt.no. Brannvaktene på stedet fikk imidlertid raskt kontroll over ilden igjen, og klokken 13.30 var den slokket.

Brannvesenets folk har nå forlatt stedet. Folk fra Sivilforsvaret holder vakt på ubestemt tid.

Guttelek startet brannen

To ungdommer har vedgått å ha startet gress— og skogbrannen som raste over hundrevis av mål på Sotra fredag kveld. Flere hus sto lenge i fare for å ryke med i flammehavet.

Fjell og Sund lensmannskontor har snakket med to 14 år gamle gutter som innrømmer å ha tent på brannen ved et uhell.

— Etter det vi forstår, skal guttene ha lekt med spraybokser da det gikk galt, sier operasjonsleder Bernt Alnæs ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Én kvadratkilometer

Brannen spredde seg over et område på rundt én kvadratkilometer mellom Hjelteryggen og Våge på Litle Sotra. Røyken veltet over store deler av øyen, og politiet ba alle beboere holde vinduene lukket.

Brannvesenet satte inn store ressurser for å redde tre hus i Våge, midt i den verste faresonen. Også et gårdsbruk på Hjelteryggen ble vernet ved hjelp av store brannstyrker.

Alle husene og hyttene i området ble evakuert, men ingen av dem ble skadd i brannen.

Voldsom spredning

Brannen spredde seg i voldsom fart etter at den ble meldt klokken 15.14. Da brannfolkene kom frem klokken 15.29, var brannen fullstendig ute av kontroll.

Om lag 60 personer deltok i slokningsarbeidet. Mannskaper rykket ut fra tre brannstasjoner i Bergen: Laksevåg, Årstad og hovedstasjonen. I tillegg ble alle tilgjengelige brannfolk på Sotra tilkalt for å delta i slokningsarbeidet.

Arbeidet var vanskelig på grunn av vinden som blåser i området.

Forsvaret tilkalt

En brannbåt pumpet vann opp fra fjorden, og et helikopter ble skaffet til veie fra Hovedredningssentralen, opplyser brannvesenets alarmsentral til bt.no.

Også mannskaper fra marinebasen Haakonsvern, Røde Kors og Sivilforsvaret ble sendt til brannstedet for å bistå, i tillegg til store mengder lokale frivillige.

Området som ble rammet av storbrannen fredag, bestod for det meste av kupert terreng med gress, lyng og skog.

STORBRANN: Den voldsomme gressbrannen brede seg over hundrevis av mål på Lille Sotra fredag kveld.