Roar Inge Hansen fra Storm Weather Center trodde hadde blitt utsatt for «sabotasje» da han fant nedbørsmåleren i Bjørndalen ved Gullfjellet.

— Måleren var stappfull. Det rant faktisk over. 170 millimeter og vel så det i løpet av et døgn. At det regner mye i øst på grunn av fjellene, er noe alle vet. Men 170 millimeter er ikke så langt fra norgesrekorden, sier meteorologen.

Uoffisiell måling

Hansen og kolleger fra Storm satte ut 20 «uoffisielle» nedbørsmålere i Bergensområdet fra søndag morgen til mandag morgen. Området som ble dekket var fra Sotra i vest til Gullfjellet i øst.

— Offisielt ble det målt 66 millimeter nedbør i Bergen dette døgnet, men dette var bare småtterier mot det som ble målt andre steder i området, sier meteorolog Hansen.

På Lille Sotra regnet det minst 45 millimeter.

— Denne målingen var som forventet. Det regner mindre i vest fordi fjellene er lavere, sier Hansen.

Det var først når han nærmet seg Gullfjellet at han ble overrasket.

— At flere stasjoner ved Espeland i Arna inneholdt mer enn 100 millimeter nedbør, var uventet. Min første tanke var «sabotasje», men da jeg oppdaget at også måleren på Unneland var full, skjønte jeg at målingene ikke var helt usannsynlige, sier Hansen.

Svært sjeldent

Han forteller at det er svært sjelden at det kommer nedbør over 150 millimeter. Norgesrekorden er på 230 millimeter fra Indre Matre i Sunnhordland.

Meteorologisk institutt hadde riktignok en nedbørsstasjon ved Osavatn på Gullfjellet fra 1981 til 1996. Denne nedbørsstasjonen er offisielt den våteste plassen i Bergen kommune med en årsnormal på 3155 millimeter, nesten 1000 millimeter mer enn normalen på Florida målestasjon i Bergen sentrum.

— På ti på topp-listen over de våteste plassene i Norge kommer Osavatn på 7. plass med Kvamskogen på plassen deretter, sier Hansen.

Selv om dette var en «uoffisielle» måling, mener Hansen at den er ganske representativ for hvor store nedbørsforskjeller det er innad i Bergen kommune.

— Kontrastene fra kystområdene i vest og inn til Gullfjellet er helt enorme. Ellers viser målingene at det på Landås kommer mer nedbør enn i sentrum, men aller mest oppe i Tarlebødalen. Likevel var det ganske uventet at det på Solheim, rett sør for Danmarksplass, nesten alltid kommer mer nedbør enn på Florida, sier Hansen.

Norgesrekord i vente?

Meteorologen ønsker nå å fortsette med de «uoffisielle» målingene.

— Mest fordi jeg er så nysgjerrig, men målingene gir oss også nyttig informasjon. Kanskje Bjørndalen kan sette ny nedbørsrekord i Norge?

Så bor du på Sotra og synes det regner mye? Glem det.

Trøst deg heller med at de som bor ved Gullfjellet har det fire ganger verre.