— Det er både opprivende og uakseptabelt det som nå skjer, sier foreldrene Elisabeth og Jørgen Borthen, som bor i Munkebotn i Sandviken.

Til høsten skal minstedatteren Benedikte begynne i første klassen. Hele tiden har foreldrene trodd at hun skulle begynne på Hellen skole der eldstedatteren Karoline nå går i andre klasse. De hadde til og med takket ja til et tilbud om plass i skolefritidsordningen ved Hellen skole til høsten. Men torsdag denne uken fikk de et overraskende brev i posten. Beskjeden var at minstedatteren skulle begynne i første klasse på Krohnengen skole. Ikke bare blir skoleveien dobbelt så lang. Dette fører også til at døtrene i Borthen-familien blir splittet. Det ønsker ikke foreldrene skal skje.

Ante ingenting

— Vi ante ingenting om dette før brevet datt ned i postkassen torsdag. Nå kommer vi til å få et kjempeproblem når vi skal fortelle Benedikte at hun ikke skal gå på Hellen skole. Hun har hele tiden orientert seg mot Hellen skole og miljøet der, sier Elisabeth Borthen til Bergens Tidende.

Også Randi og Helge Ivarsøy reagerer på at sønnene Eirik og Bjørn blir skilt. De er i akkurat samme situasjon som familien Borthen.

— Det er spesielt ille når guttene er i den alderen. Eirik går i første klasse nå, og Bjørn skal begynne på skolen til høsten, sier ekteparet til BT.

Ny skole i Sandviken

Årsaken til det skolekrøllet som nå er oppstått i Sandviken er at det skal bygges en ny skole i lokalene til Solheim aldershjem i Heien. De fleste er glade for å få denne grendaskolen, men de liker ikke så godt konsekvensene i startfasen.

Den nye skolen skal åpne dørene høsten 2003. Elevgrunnlaget er ikke stort nok til å fylle mer enn én førsteklasse det første året. Derfor har skoleadministrasjonene i Bergenhus bydel plukket ut elever som sokner til den nye skolen allerede i år. Disse skal samles i en klasse på Krohnengen skole fra høsten. Når den nye skolen er ferdig året etter skal denne klassen overføres dit, slik at miljøet der blir litt større.

Flere skolebytter

Men den nye skolen, som ennå ikke har fått noe navn, tar bare elever fra 1. til 4. klasse. Dermed må elevene igjen bytte skole. Denne gangen kan det bli til Christi Krybbe skole. Etter 7. klasse er de klar for nok et bytte, denne gangen til ungdomsskolen på Rothaugen.

Elever som alt har begynt på Hellen skole skal ikke skifte skole når den nye skolen i Sandviken åpner.

VIL IKKE SKILLES: Bydelsadministrasjonen i Bergenhus vil skille de små søskenparene. Men de vil gjerne gå på samme skole. Fra venstre: Benedikte Borthen, Bjørn Ivarsøy, Eirik Ivarsøy og Karoline Borthen.
FOTO: ØRJAN DEISZ