• Jeg så ikke noen flammer så jeg fyrte løs på hele badet. For sikkerhets skyld sprutet jeg litt oppi do også, sier Helene Kalstad (14).

I går morges forhindret hun og lillebroen Daniel (12) storbrann i familiens rekkehus på Bønes. De to barna var alene hjemme da det begynte å brenne i tørketrommelen.Utrolig nok klarte Helene og Daniel å få kontroll over flammene allerede før brannvesenet kom frem. Fikk kjempekrefter — Mamma vekket meg før hun gikk på jobb. Jeg gikk rundt og sullet oppe i kjøkkenet da jeg kjente at det luktet så rart, forteller Helene.Opp fra kjelleren sivet det hvit røyk. Da Helene kom ned trappen lå tåken tjukt på badet og røykvarsleren satte i et forferdelig ul.- Først husket jeg ikke hvor pulverapparatet lå, så jeg løp rundt helt til jeg fant det ved trappen. Jeg dro ut splinten og fyrte av inne på badet. Det var litt vanskelig å se hvor det brant, så jeg tok ingen sjanser, sier Helene.Hun løp ut fra badet og inn på toalettet ved siden av. Der ga hun doen en god omgang med pulverapparatet også - for sikkerhets skyld.- Vi hadde brannøvelse på skolen en gang. Jeg husker at jeg syntes apparatet var skikkelig tungt den gang, men nå var det ikke noe problem å løfte det. Jeg bare spylte og spylte. Ros fra brannvesenet Mens Helene løp opp trappen for å varsle brannvesenet tok lillebror Daniel over slukkingsarbeidet. - Jeg tok apparatet og løp inn på badet. Det var forferdelig mye støv og røyk. Jeg hostet hele tiden, sier Daniel. Etter å ha meldt fra om brannen lukket søskenparet alle vinduer, forlot huset, og vekket naboene. Da brannvesenet kom til stedet trengte de ikke å gjøre annet enn å bære ut den brannskadde tørketrommelen.- De to gjorde alt riktig. Det er ikke alle som vet hvordan man behandler et pulverapparat, men det gjorde disse søsknene til gangs, sier brigadeleder Dagfinn Hansen ved Bergen brannvesen.Han kan ikke få fullrost Helene og Daniel.- Hadde det ikke vært for deres innsats kunne hele rekken stått i full fyr da vi kom til stedet. De kan ha avverget en storbrann.Etter branndramaet dro de to søsknene til mormor på Flåm. Mamma og pappa måtte bli igjen hjemme for å tørke vekk seks liter rosa pulver som ligger pent fordelt i hele boligen.

Helene Kalstad (14)og broren Daniel (12) forhindret storbrann i familiens rekkehus på Bønes. De to barna var alene hjemme da det begynte å brenne i tørketrommelen.
Foto: Marte Rognerud