Hver tirsdag fra 10 til 14 samles en håndfull fritidsmalere til sosial maling i Strangehagen. Frimal — Fritidsmalernes forening - har 135 betalende medlemmer, men flere enn et dusin malere kan ikke svinge penselen samtidig. Det er det ikke plass til. Men både kveldskurs og helgekurs er godt besøkte, og da kommer også ungdommen.

Lørdag åpner foreningen sin 25-års jubileumsutstilling. Da kan bergenserne komme, se og kanskje kjøpe malerier av ymse slag. Visstnok skal de ikke være så uoverkommelig dyre, heller.

Kvinnelig formann

Formannen i Frimal er Kari Søvik Jacobsen. I sin ungdom gikk hun på kunsthøyskole, før hun ble designer hos Schjøtt. Der ble hun i 15 år, til hjemmet kalte. Etter 15 nye år var det igjen tid for å la kunstinteressen få utfolde seg, og nå har hun ledet Frimal i seks år, lenger enn noen annen. For den innsatsen får hun uhemmet skryt.

— Uten henne hadde jeg gitt meg for lenge siden. Hun har gjort en helt fantastisk jobb for foreningen, sier Eli Margrethe Nævdal.

Natur

De fleste frimalerne velger seg natur, men da Bysidene var innom, så vi også et par bymotiv, ett naturalistisk og ett mer kubistisk. Fargene er for det meste duse og naturlige, men her var også et par mer fargesterke sprell.

Tidligere har frimalerne vært å finne i Kong Oscars gate, og deretter på Bryggens Museum, men nå er det Strangehagen 22 som er tilholdssted og utstillingslokale. Noen av foreningens bilder kan dessuten ses på Fyllingsdalen sykehjem og i Rådhuset, og på hovedpostkontoret finner man hver måned ett nytt Frimal-bilde.

— Siden 1977 har Frimal stilt ut ikke mindre enn 11.600 bilder, skryter Eli Margrethe Nævdal.

Ikke pirk

Yngve Halvorsen er den eneste som prøver seg med litt abstrakt maling mens vi er til stede. Som de fleste andre her har han alltid vært interessert i maleri, men arbeid og familie har kommet foran. Pensjonsalderen måtte fylles med mening, og ungdommens interesse ble alderdommens glede.

Halvorsen foretrekker å male med grove strøk. Pirk har han ikke tålmodighet til, og heller ikke interesse for.

— Jeg er veldig glad i Nikolai Astrup, han var ikke så pirkete.

På barneværelset

— Jeg begynte å male for et år siden, og har kun vært her fire ganger, sier Bjørg Færevaag (67).

Men bildene kan spre glede om de er aldri så mye bare hobby. «Bestemor, kanke jeg få et bilde av deg - du er så flink!» sa en jente på seks til kvinnen på 67.

Slik ros kan ikke gå upåaktet hen, og nå er bestemors bilde blitt smykke på et lite barneværelse.

KONSENTRASJON: Kari Søvik Jacobsen gir gode råd til ett av Frimals ferskeste medlemmer, Bjørg Færevaag
FOTO: ØRJAN DEISZ