— Dette er norsk molbopolitikk på sitt aller verste, sier Sortevik.

Stortingsveteranen synes det går over streken når myndighetene krever at Haukeland Universitetssykehus må benytte nynorsk i all ekstern informasjon.

— I en situasjon hvor dårlig sykehusøkonomi og lange ventelister preger hverdagen til de ansatte, er det rett og slett horribelt at styret i Helse Bergen skal bruke tid på diskutere hvilken målform de ansatte skal ha lov til å skrive, sier han.

Ber ministeren gripe inn

I går morges sendte han av gårde et spørsmål til helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen om «målstriden» ved sykehuset.

— Hun er selv bergenser. Jeg forventer hun forstår hvor på jordet denne debatten egentlig er.

I begrunnelsen som følger med spørsmålet skriver Sortevik at han synes problemstillingen om språkbruken er grotesk.

— Målstriden fremstår som krenkende for alle som venter på sykehusbehandling, sier han.

— Mener du at helseforetakene skal fritas fra å følge loven om tjenestemål i offentlig virksomhet?

— Jeg mener det er helt irrelevant hvorvidt det blir skrevet nynorsk eller bokmål på sykehusene. Deres oppgave er å behandle og gjøre pasientene friske, sier han.

Sortevik understreker at hans engasjement ikke er et forsøk på avskaffe to offentlige språk i Norge.

— Den kampen fører Frp på andre måter. Men vi må finne fornuftige ordninger slik at knappe sykehuspenger ikke blir brukt til tospråklig norsk kompetanse i stedet for pasientbehandling, sier han.

- Bruker vett og forstand

Målkvinne og SV-politiker Oddny Miljeteig sitter i styret i Helse Bergen. Hun avviser hele problemstillingen til Sortevik.

— Jeg tror ikke han har satt seg inn i hva dette handler om. Dette er hatrefleksen mot nynorsk som slår til for fullt. Det er vel ikke annet å vente fra den kanten.

— Men kan det ikke gå ut over pasientene hvis sykehuset bruker tid og penger på nynorskopplæring?

— Jeg ser ikke for meg at en kirurg ikke kan operere fordi han skal pugge nynorsk. Slikt finnes bare i Sorteviks fantasi. Vi bruker vett og forstand når vi skal ha en språkomveltning. Skiltene endres for eksempel fra bokmål til nynorsk først når vi likevel må bytte dem ut, sier Miljeteig.

Hun sier at det tar tid å snu bokmålskulturen ved sykehuset, kanskje litt for lang tid.

— Men jeg oppfatter at det er en vilje og forståelse for nynorsken som ligger langt over det Arne Sortevik er i nærheten av. Han har tydeligvis ikke noen forståelse for språk og demokrati, og språkstriden som har preget Norge siden Ivar Aasen.

Hva synes du om kravet om nynorsk på Haukeland? Si din mening i feltet under!