I årsrapporten til BIR kommer det frem hvor mye plast som ble levert inn i fjor. Totalsummen endte på 1763 tonn. Dette er en liten økning fra 2012.

— Den store oppgangen kom for noen år tilbake. Siden har dette stabilisert seg, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal i BIR til BT.

Flinkiser

I bildeserien over ser du noen av eksemplene på den vellykkede delen av plastinnsamlingen i Bergen. Skudal mener noen av innbyggerne er for flinke.

— Du skal ikke bruke varmt vann og såpe på plasten. Lar den seg ikke rengjøre med kaldt vann og børste, så hiver du det i restavfallet. Så gjør du det enklere for deg selv.Da de gjorde en undersøkelse av plastinnsamlingen i Bergen, fant de blant annet tannkremtuber som var klippet opp og rengjort og smørbokser som sannsynligvis hadde fått seg en maskinvask.

— Jeg legger selv smørlokket i plasten, mens selve boksen går i restavfallet. Det gjør det enklere for meg i en travel hverdag, sier Skudal.

Ikke vanskelig

Jevnt over er bergenserne flinke til å gjenvinne plast, mener hun.

— Folk gjenvinner druekurvene og enkle ting som musliposene. Da rister du bare ut smulene, så er den fin. Ellers trenger de bare skylle tingene med kaldt vann og la dem lufttørke i spannet du har under vasken. Det er ikke verre enn det. Men har du en plastpose hvor det har vært røykelaks i, og den er belagt med fett inni, så bare kaster du den. Det trenger du ikke rengjøre.

FOR FLINKE: Mange bergensere gjør jobben for godt når de sorterer plasten sin, mener BIR.
Silje Kathrine Robinson (arkiv)