Bt.no har fått flere henvendelser fra elever offentlige videregående skoler i Hordaland i høst. De skjønner ikke hvorfor de kun tilbys skole-PC i undervisningen og ikke skole-Mac.

Elevene på medielinjen på Laksevåg videregående er provosert. Erlend Valle, Ørjan Andreassen og Helene Madsen sverger nemlig til Mac.

-Den passer mye bedre til det vi driver med på skolen. Vi bruker for eksempel redigeringsprogram til bilde og lyd. På dette området er Mac-en suveren. På PC-en stopper det opp, sier Helene Madsen på tredje trinn.

— Mac-en er suveren

Ørjan Andreassen bruker sin Mac hver dag på skolen. Men det koster penger.

-Jeg må jo ha mobilt bredbånd og betaler et par hundrelapper hver måned. De som har skole-PC slipper jo dette, ettersom de bruker skolens eget nettverk. Det er gratis, sier han.

De tre elevene holder på med ulike prosjekter i undervisningen.

-Jeg studerer TV-produksjon. Mac-en er suveren til dette, sier Erlend Valle.

-Og jeg fordyper meg i lydfag og film, forteller Ørjan.

Helene Madsen er med i et talentprosjekt via BIFF og Ungfilm.

-Vi har noen stasjonære Mac-er på skolen, men de er ikke alltid ledige. Jeg betaler ikke for mobilt bredbånd på skolen, men arbeider heller hjemme på min egen Mac. Det er frustrerende at jeg ikke kan bruke Mac-en min, sier hun.

Madsen er elevrådsleder og har skrevet til opplæringsavdelingen i fylket.

-Jeg spurte hvorfor vi ikke kan bruke Mac på skolens nettverk og fikk til svar at det var opp til den enkelte skole. Men her på skolen sier de at det er fylket som bestemmer, sier Madsen.

Får det til i Rogaland

Det bekrefter skolens rektor.

-Mange elever sverger til Mac, spesielt de på medier og kommunikasjon. Men Mac-en kan ikke brukes på skolens nettverk. Det er kun tilpasset PC-ene, i tråd med fylkets IT-strategi, sier Jens-Petter Storheim, rektor ved Laksevåg videregående.

I Rogaland er det imidlertid valgfritt for elevene. Her kan de velge mellom to PC-er og to Mac-er.

-Vi har et politisk vedtak på private maskiner skal kunne brukes på skolens nett. Dessuten tilbyr vi ulike modeller gjennom vår PC/Mac-ordning, sier Tore Wersland, rådgiver i opplæringsavdelingen ved Rogaland fylkeskommune.

Slik er det altså ikke i Hordaland. Opplæringsdirektør Inger Tønder sier dette:

-Vi tilbyr samme maskin til mellom 6500 og 7000 elever som starter på videregående hvert år. Vårt nett er tilpasset denne modellen. De aller fleste er fornøyde, sier hun og henviser til fylkets IT-strategiplan.

Hva synes du om bestemmelsen? Si din mening her.