• Vet du om andre skader etter uværet? Kontakt oss på SMS/MMS til 2211, telefon 02211 eller e-post 2211@bt.no! Bygningsdeler ligger strødd i det populære hytteområdet øst for Bergen.

— Det er enorme krefter som er i sving. Jeg har vært her oppe i 20 år, men aldri sett makan til dette, sier Lasse Fossedal.

Fra sin hytte i Furedalen var han i går vitne til store ødeleggelser. Ved skitrekket hadde en stor elv revet med seg et uthus. Rundt 50 meter fra der det opprinnelig stod plassen lå taket i sin helhet. Etter det lå veggbitene strødd. De var knust til pinneved.

— Det er skjedd dramatiske ting. Folk som har hytte her, bør ta turen opp snarest råd for å se at ting er på stell. Alle jeg har snakket med forteller om en eller annen skade på hytten sin, sier Fossedal.

Bekk ble gigantelv

Selv opplevde han at kjelleren var full av vann da han stod opp søndag morgen.

Det er store nedbørsmengder kombinert med tele som skaper problemene. Dermed tar ikke jorden til seg vann, og blir liggende oppå overflaten. Når snøen til slutt er mettet av vann, raser den ut som et større sørpeskred.

— Elven som tok med seg hytteannekset var 20 meter bred. Den har gjort store skader, sier Fossedahl.

Han forteller at elven også skal ha tatt med seg leveggen til en annen hytte. Verst gikk det utover en tredje hytte lenger oppe i Furedalen. Et øyenvitne som har vært på plassen forteller til Bergens Tidende at en hel vegg er fjernet av elven. Spor av gress helt oppunder taket på den ene veggen forteller at vannet har slått inn høyte oppe på veggen.

I tillegg skal også elven har revet med seg barneskitrekket i Furedalen.

Vitne til sørpeskred

Det har falt totalt 126 millimeter nedbør i Kvamskogen siste to døgn. 86 av dem kom mellom klokken seks lørdag morgen og klokken seks søndag morgen.

— Vi er vant til mye nedbør opp, men noe liknende til dette har vi aldri opplevd, sier Tina Albrechtsen, som har hytte rett ved skitrekket i Furudalen.

Hun forteller at de store nedbørsmengdene har ført til at store snøflak bare har løsnet og seilt nedover i terrenget, og at elvene har tatt helt nye veier.

— Jeg har ikke vært med på lignende. Plutselig bare sprakk isen, og da kom alt, sier hun om et sørespred hun selv ble øyenvitne til, sier Albrechtsen.

Det verste uværet ser ut til å være over på Kvamskogen.

— Nå snør det tett igjen, sier Albrechtsen.

bilde 3.JPG
2211-tipser