2000 sørgende møtte mandag ettermiddag opp med fakler og roser på Osterøy. Totalt er seks AUF-ungdommer fra Hordaland og Sogn og Fjordane savnet eller drept etter Utøya-massakren.

To av dem er fra Osterøy: Tarald Mjelde (18) og Tore Eikeland (21). Eikeland er bekreftet død. En tredje AUF-gutt fra Osterøy svømte bort fra Utøya - og reddet livet.

Hjem fra ferie

Folk i alle aldre strømmet på fra hele øyen for å sørge og vise sin støtte til familiene som er berørt.

- Dette viser at vi ikke lar oss knekke. Vi skal tie ihjel gjerningsmannen og ikke la ham få ytre seg. Vi er større som mennesker, selv om han har påført oss et så enormt tap og på en så uforståelig brutal måte har rammet det vi har kjærest, nemlig ungdommene våre, sier Kjersti Øksnes.

Øksnes er psykiatrisk vernepleier i kommunen. Hun avbrøt ferien sin straks hun hørte om tragedien som hadde rammet bygden. Hele helgen har hun jobbet for å hjelpe dem som er hardest rammet.

Mange av de fremmøtte hadde med seg roser som de la ned på minnelunden som er laget til, like ved kaien på Valestrand.

Fakkel for hvert offer

Ap-ordfører Kari Foseid Aakre takket ostringene for at de var kommet og viste slik samhold.

- Det er ekstra ille at terroristen utga seg for å være en tillitsperson, sa Aakre blant annet.

Etter toget samlet mange seg for å bli tatt videre med buss til 1600-tallskirken Hamre kyrkje, der det skal arrangeres minne- og sørgegudstjeneste ved prest Inge Sørheim.

Ved kirken har lederen i soknerådet, Olaug Hartveit satt opp én fakkel for hver av dem som så langt er bekreftet død etter Utøya- og Oslo-terroren.