—  Vinden er mye mer østlig nå, vi må flytte bøyen to-tre båtlengder sørover!

Finn Espeseth (58) er vennlig, men bestemt i stemmen om bord i cabincruiseren på Herdla. Tiden begynner å bli knapp for arrangørene av Askøy Rundt.

Om få minutter skal startskuddet gå for den andre og siste dagen av regattaen.

Bøyene som markerer startstreken, må plasseres på riktig sted. Den ferske regattasjefen Ole-Jørgen Michelsen (37) er på nippet til å bli småbekymret. 65 seilbåter er klare, starttiden er satt til 10.55.

- Skal vi flytte bøyen, må vi dra på! Klokken er 42 nå, melder Michelsen.

—  Det går fint! sier Espeseth.

Regattasjef

Han begynner å bli rutinert. Siden 1985 har han vært med på Askøy Rundt. De fire første årene seilte han selv, siden har han stort sett holdt seg til å arrangere.

—  Det er like kjekt å arrangere som å seile.

I 13 år var han regattasjef, men nå har han ikke lenger den betegnelsen. I hvert fall ikke offisielt.

—  Finn ligger så langt foran, og jeg ser ikke rekkevidden av alt. Det å være regattasjef er et stort ansvar, det er mange dyktige seilere som kommer hit. Det er fint å ha noen å diskutere med underveis. Han har masse erfaring som det vil være dumt å la være å benytte seg av. Det er ikke vits for meg å finne opp hjulet på nytt, sier Michelsen.

- Familieprofil

Tidligere regattaer har vist at det kan være lurt å ha med seg rutinerte folk når avgjørelser skal tas.

—  Det har hendt at regattasjefer ikke har villet være med mer enn én gang. Det er mange seilere som har formeninger om avgjørelsene vi tar, og gjør du feil, får du pes. Heldigvis, det er bedre at de sier fra enn at de ikke kommer igjen, mener Espeseth.

Mens vi prater, kretser seilbåtene omkring oss. Om bord er både voksne og barn. Med egen turklasse og vekt på det sosiale, skiller Askøy Rundt seg litt ut fra andre regattaer.

—  Dette er veldig mange sin første regatta. Her er det litt mer uformelt, og vi har en familieprofil. Dermed blir det en naturlig inngangsport til seiling for mange, sier Espeseth.

- Klør litt i fingrene

Etter at den ene bøyen er flyttet, er tiden inne for start. Tre kvinner og tre menn er på plass i startbåten for å sørge for at alt går riktig for seg. Flagg skal heises og senkes, sekunder skal telles og startskudd skal fyres av.

Solskinnet fra lørdag er ikke mer enn et vagt minne, nå faller regndråpene tett.

Seilernes regelbok er tykk og grundig, og Espeseth og Michelsen må følge med på om deltakerne ter seg som de skal.

—  Nå ser jeg kameratene mine seile forbi, må jeg innrømme at det klør litt i fingrene etter å være med, sier Michelsen.

Espeseth kan på sin side konstatere at hans egen båt, «Gleden», ligger godt an. Siden han selv er arrangør, er det sønnen som seiler.

— Han leder klassen sin. Da gjorde han som jeg sa til ham, humrer Espeseth.

Ikke rart at han nøyer seg med å være arrangør.

regaatahoyde.jpg