Det håndskrevne brevet henger på døren til Laksevåg bibliotekfilial på Damsgård. Forfattet av en «midlertidig beboer av Bergen by».

Sannsynligvis stiller tolv tusen beboere på indre Laksevåg seg det samme spørsmålet, etter at bydelens eneste allmenne kulturarena er blitt politikerflesk.

For i går ble siste kapittel i bibliotekets 120 år lange historie skrevet og punktum satt klokken 14, da filialbestyrer Hans Helland låste siste lånekunde ut av Kommunehuset.

Uten at en eneste representant for Bergen kommune eller en eneste representant for Bergen Offentlige Bibliotek hadde troppet opp til gravølet.

Det hadde derimot Laksevågs urbefolkning.

Fra biblioteket åpnet klokken ti i går formiddag, var det liv og røre mellom reolene, og kø foran utlånsskranken.

— Fem hundre og femti besøkende og nærmere åtte hundre utlån, større trafikk har vi knapt hatt noen annen lørdag, kunne Hans Helland konstatere da siste lånekunde ble historisk rett før klokken 14, nemlig 18 år gamle Ida Hakvåg. Tre videofilmer lånte hun med seg.

Vise for biblioteket

Da var det også klart at de 300 underskriftene som skal til for at det skal kunne reises ny sak om filialnedleggelsen, var samlet inn.

— Tidligere har vi samlet inn fire tusen underskrifter, mens dagens tre hundre er det innbyggerinitiativet loven krever for at saken skal kunne reises på ny, forteller Helge Farestveit, nestleder i aksjonsgruppen for biblioteket.

Sammen med et stappfullt bibliotek stemte han i «Biblioteksvise».

«No skal me syngja ein sørgesong, hei fara ein sørgesong. Avdi Laksevåg tapar gong på gong. Hei fara. Faltu riltu raltura.» - En sorgens dag. En kulturbastion blir nedlagt i en gullalder, der samfunnet har mer penger enn noensinne. Uforståelig.

Slik ordla Rolf Zakariassen i Laksevåg Kulturhistoriske Forening seg da han på vegne av foreningen overtok et maleri av Gustav Ellingsen, en av de sentrale bibliotekarene på Laksevåg etter krigen.

Og kunde Hildegard Misje (62) var ikke mindre lei seg.

— Jeg har brukt biblioteket i trettifem år. Nå går jeg med mitt barnebarn hit om lørdagene. Dette er ufattelig trist.

- Tar Laksevågs hjerte

Heller ikke filialbestyrer Hans Helland sprudlet på en dag som denne.

— Det er trist at politikerne kan tro at det å legge den siste og eneste allmenne kulturarenaen i området, er en måte å spare penger på.

Lederen for «Aksjonen for et bestående og utvidet Laksevåg bibliotek», Jorunn Johannessen, tar enda sterkere i.

— Politikerne skjønner ikke hva de legger ned. De tar litt av Laksevågs hjerte, sa hun.

Men politikerne hørte ikke hva hun sa. For de var ikke der.

LESESTUND: Jorunn Johannessen, leder i aksjonen for bevaring av biblioteket på Laksevåg, leser for Mildrid Isungset (6) og for Nicolas Fretland Mørner (3).<p/>FOTO: HELGE SUNDE
SØRGESANG: Laksevåg-beboere og bibliotekbrukere stemte i en sørgesang da bibliotekfilialen stengte i går.<p/>FOTO: HELGE SUNDE
SISTE UTLÅN: Mildrid Isungset (6) var blant de aller siste låntakerne på Laksevåg bibliotekfilial. Bibliotekar er Lillian Steen-Nilsen.<p/>FOTO: HELGE SUNDE