— Legger de ned Børsen, da fløtter eg fra Bergen.

Andreas Boge er sint. Han er ikke fra Austevoll, men har fast plass ved Børsens legendariske Austevollbord.

— Dette er et stort slag for meg. Ja, det er det, det mener jeg, helt oppriktig. Å gå andre steder blir ikke det samme. Jeg bor på Sjøfarendes aldersheim, og går her av og til bare for en kopp kaffe, av og til for en øl. Her kan vi treffes, preike. Det har ikke med drikking å gjøre, det handler om å slappe av og treffe kjente. Her kan eg snakke med folk, sier Andreas Boge.

«En tragedie»

— Legge ned et av de eldste spisestedene i Bergen? Det går'kje an!

— Ka ska vi gjøre då?

— En tragedie! Den vil ramme alle dem som har gått her i alle de år, og som har dette som et tilholdssted der de treffer kjente, noen å snakke med. Forsvinner Børsen, forsvinner deres sosiale liv. Da har de bare ensomheten tilbake. Det blir en tragedie med store bokstaver, det må du skrive.

Det var noen av de umiddelbare reaksjonene rundt et av bordene på Børsen i går kveld.

— Det er her folk treffes. Gamle fiskere, gamle sjøfolk. Jeg har bodd i Bergen i 36 år, og dette er det eneste stedet jeg liker å gå. Jeg er selv gammel sjømann, og her treffer jeg folk jeg seilte med for 30 år siden, påpeker nordlendingen Magne Pettersen.

— Og i motsetning til hva folk tror, er det nesten aldri bråk her. De som lager bråk, er utenforstående, supplerer Rolf Gjertsen.

Noen mener det bør være mulig å finne et annet lokale. Men det blir ikke det samme. Og det må i alle fall ligge i umiddelbar nærhet.

- Høyt under taket

— Leggje ned Børsen? E' du stein hakkandes galen?

Edvin Teigen tror knapt sine egne ører.

— Dette stedet er jo en tradisjon i Bergen! Legger de ned her, kan de like godt legge ned hele utelivet her i byen, mener sogningen som har bodd i Bergen i 14 år.

— Det er jo her man går først, enten man legger turen til Rosenkrantz eller andre steder etterpå. Her er stemningen, musikken, folkene. Her er det høyt under taket, på alle vis. Det er bare ett sånn sted igjen, etter at de la ned Knokkelloftet, Du Milde Måne. Mange av de som går her, kommer ikke inn andre steder. Så det vil merkes på byen, hvis de legger ned. Da gjør de Bergen en stygg bjørnetjeneste. Men sånn er det. Det handler bare om penger, penger, penger hele veien.

— Hvilke alternativer har du hvis Børsen blir nedlagt?

— Spørsmålet er egentlig uaktuelt, for jeg har sluttet å gå på byen, så det er greit. Jeg er her bare i dag. Og en liten tur i går. Men det sier jeg deg, den dagen jeg kommer her og døra er stengt, da gråter jeg. Ja, jeg begynner å grine nå, bare ved tanken, sier Edvin Teigen.

.

SAMLES OM BØRSEN: Rolf Gjertsen og Magne Pettersen er skjønt enige. Børsen må bestå. Stedet er også langt bedre enn sitt rykte, mener de. - Mange kommer hit bare for å ta et par pils, og så ferdig med det. Det lille som er av bråk her, skyldes utenforstående
Wang, Knut Egil