Et flertall av dommerne mener det er bevist at Johansen plasserte en halvlitersflaske med vann i en elektrolyseovn, og at han dermed satte aluminiumsverket på Husnes i Kvinnherad i fare.

— Vi er selvsagt glad for at vi er frifunnet, men en sånn sak har ofte bare tapere. Vi heiser ikke flagg, sier personalansvarlig Sveinung Grønstøl i Sør-Norge Aluminium.

Tror på kollega

Med frifinnelsen tar saken en dramatisk vending. 32-åringen vant på alle punkter i Bergen tingrett, og ble tilkjent over 350.000 kroner i erstatning. Tingrettsdommerne mente det ikke var bevist at det var den 32 år gamle fagoperatøren som plasserte flasken innenfor ovnens lukekarm.

  • Jeg tror at dommen ble annerledes i lagmannsretten fordi det er flere fagdommere der. Legdommere har lettere for å ta den svakestes side i en sånn sak, mener Grønstøl.

Flertallet i lagmannsretten legger til grunn at en medarbeider ved Søral snakker sant når han forteller at han så Johansen med flasken like før den havnet i ovnen. 32-åringen var den siste som tappet akkurat denne ovnen.

Eksplosjonsfaren er stor når vann kommer i kontakt med smeltet aluminum, og Sør-Norge Aluminium sa opp Johansen i juli 2004 fordi de mente han satte sikkerheten i fare.

Mistet jobben igjen

Tre av de syv dommerne i lagmannsretten mener det ikke finnes nok bevis for at 32-åringen satte flasken i ovnen. En av dommerne mener at det ikke engang er tilstrekkelig sannsynliggjort at det noen gang har vært en flaske i ovnen.

Kenneth Johansen har hele tiden hevdet at han var uskyldig. Verken han eller hans forsvarer, Eivind Mossige, var tilgjengelige for kommentar i går ettermiddag.

32-åringen fikk jobben tilbake etter at tingrettsdommen falt i mai i fjor, men arbeidsgiveren påkjærte den delen av dommen som gikk på at oppsigelsen ikke kunne opprettholdes. Dermed mistet Johansen igjen jobben ved årsskiftet.