De siste dagene har mange nordmenn mottatt tekstmeldingen som lover dyre gaver. Mottakeren bes gå inn på en nettside hvor personopplysninger, adresser og mobiloperatør registreres. Til slutt kan man velge seg en gave.

— Dette er ulovlig i Norge. Selskapet som sender ut reklamen må respektere norsk lov som sier at man trenger tillatelse fra den reklamen sendes til, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til Bergens Tidende.

Han antar at dette er en av de største utsendelsene av ulovlig reklame, kalt spam, via sms i Norge. Forbrukerombudet vet ikke noe om selskapet Liquid Capital Corporation (LCC) som har sendt ut meldingen, men vil starte undersøkelser mandag.

«Vakre» smykker

— Spørsmålet er hva de vil med dette. Selger de noe eller bygger de opp et register. Stopper de ikke å sende ut spam på sms kan vi ilegge dem et tvangsgebyr. Det kan fort bli på flere hundre tusen kroner. Men vi er ikke der enda, sier Thon til BT.

Øyvind Bakstad er en av dem som har mottatt den ulovlige tekstmeldingen. Han vil advare folk mot å la seg lure.

— Jeg syntes den var mistenkelig og har ingen planer om å gå inn på nettsiden, forteller han. Bakstad har hemmelig telefonnummer på mobilen sin og aner ikke hvordan selskapet har funnet hans nummer.

Gavene som tilbys på nettsiden er diverse smykker. Nettsiden, som er full av skrivefeil, sier ingenting om kvaliteten på smykkene. Besøkende bes sende frankerte konvolutter til en adresse i London. LCC lover å gjøre sitt beste «for at du skal få ditt førstevalg.»

Mer spam i vente

Om ikke LCC gjør stor suksess i Norge med sine smykker, er de en del av en økende trend.

Forbrukerombudet opplyser at ti prosent av henvendelsene de fikk i fjor dreide seg om markedsføring på e-post og mobiltelefon.

— Vi ser en viss stigning av denne type reklame på mobil, men det har ikke tatt helt av enda, sier Thon.

Han ber mottakere av ikke bestilt reklame på mobiltelefon si ifra til Forbrukerombudet.

LCC, selskapet bak søppelmeldingene, har også en kampanje gående i Sverige. Svenskene som mottar sms fra dem blir tilbudt rabatt på ferieturer. Og har du ikke mottatt sms, kan du «bestille» en.

ULOVLIG SØPPEL: Øyvind Bakstad er en av dem som har mottatt den ulovlige tekstmeldingen. Han vil advare folk mot å la seg lure.<br/>Foto: EIRIK BREKKE