Alim Abdiriyim, sønnen til Raftopris-vinner Rabiya Kadeer tortureres i kinesisk fengsel.

Amnesty International frykter for hans liv og har satt i gang en aksjon denne uken for å påvirke kinesiske myndighet. De krever at han må løslates og at myndighetene må slutte å trakassere familien til Kadeer.

Les mer om Amnesty Internationals støtteaksjon

— Vi må fortelle verden om det som skjer. Dette gjelder ikke bare Kadeers sønn: Titusenvis av uigurer som sitter fengslet, utsettes for tortur eller risikerer dødsstraff. Raftostiftelsen og andre menneskerettighetsorganisasjoner oppfordrer egne og andres regjeringer om å ta opp denne saken med kinesiske myndigheter. En internasjonal opinion kan få kinesiske myndigheter til å endre kurs, sier Therese Jebsen, daglig leder i Rafto-stiftelsen.

Dette er et ekstremt smertefullt valg som hun må leve med hver eneste dag Therese Jebsen

Hevnaksjon

— Uigurene har vi jevnlig kontakt med og akkurat nå er vi veldig bekymret for sønnen hennes, sier Jebsen.

Tre av sønnene til den uiguriske menneskerettighetsforkjemperen, Rabiya Kadeer er blitt fengslet i saken.

Kinesiske myndigheter ville hevne seg på hennes familie dersom hun fortsatte å tale uigurenes sak Therese Jebsen, daglig leder i Rafto-stiftelsen

Alim Abdiriyim ble fengslet i mai 2006, og dømt til syv års fengsel for skatteunndragelse i det Amnesty International omtaler som «en urettferdig rettssak». Amnesty mener dette er en hevnaksjon for morens arbeid for uigurenes menneskerettigheter.

— Kadeer ble advart før hun ble løslatt fra fengsel og sendt i eksil til USA om at kinesiske myndigheter ville hevne seg på hennes familie dersom hun fortsatte å tale uigurenes sak. Hun har hele tiden visst om denne faren og har valgt å sette uigurenes kamp for frihet foran hensynet til egen familie. Dette er et ekstremt smertefullt valg som hun må leve med hver eneste dag. Kinesiske myndigheter kunne ikke ha valgt en mer grusom hevn.

- Torn i øyet på kinesiske myndigheter

- Hvilken sammenheng ser du mellom den oppmerksomhet Kadeer fikk som Raftopris-vinner og denne saken?

— Raftoprisen bidro til å få løslatt Kadeer og har gjort henne mer kjent internasjonalt. Hun er en torn i øyet på kinesiske myndigheter fordi hun reiser verden rundt og snakker om kinesiske myndigheters brudd på menneskerettighetene i Xinjiang. Kadeer har gjentatte ganger uttalt at hun ikke vil la seg tvinge til taushet, sier Jebsen.

Rabiya Kadeer har levd i eksil i USA siden 2005, men kjemper fortsatt for den uiguriske befolkningen i Kina.

PRISVINNER: Rabiya Kadeer mottok Raftoprisen i 2004. Sønnene får svi for morens menneskerettsarbeid. ARKIVFOTO: Silje Katrine Robinson