– Det er en reaksjon på mentaliteten til kunstverdenen og dens motiver, som er uten tanke på familien til Ludvig Eikaas, sier Stig Eikaas til NTB.

Han sier han ikke er stolt av at farens arbeider er på et eget museum og mener familien har donert bort verdier for mange millioner kroner. Omkring 800 av Ludvig Eikaas’ arbeider tilhører i dag Eikaasgalleriet i Jølster som åpnet i 1994.

Stig Eikaas avviser at han kjenner til hvem som har lagt ut på auksjon til sammen tolv trykkplater av fargetresnitt av Ludvig Eikaas. Det er kommet sterke reaksjoner fra museumskretser på at disse viktige trykkplatene nå kan gå til private samlere. Jølster kommune forsøkte i sin tid å kjøpe platene direkte fra kunstneren, men dette ble stoppet.

Rådmannen i Jølster, Jostein By, opplyser til NTB at formannskapet i Jølster onsdag besluttet at de i samarbeid med blant annet Sogn— og Fjordane kunstmuseum og Bergen kunstmuseum skal forsøke å sikret kunstverkene for allmennheten.

– Så får vi senere avgjøre hvor platene skal utstilles. Det viktigste er at de ikke kommer på private hender og forsvinner inn på det kommersielle markedet, sier By.

Ludvig Eikaas er født i Jølster i 1920. I dag bor han på pleiehjem i kommunen.

Rune Nielsen