DAG IDAR TRYGGESTAD

RUNE CHRISTOPHERSEN

Kenneth Andersen skulle hente noen eiendeler i en leilighet i Bøhmergaten da det oppsto en uoverensstemmelse. Først gikk alt greit for seg, så ble døren stengt. Kenneth tok seg derfor inn vinduet for å få med seg de siste tingene.

— Stakk i selvforsvar

Mannen som er siktet for å ha knivdrept Kenneth i oktober i fjor hevder han ble truet og angrepet av 31-åringen og at han trakk kniv for å forsvare seg. Mannen har forklart at han stakk en gang. Obduksjonen viser at Kenneth døde etter to knivstikk.

Oktoberkvelden i fjor snudde livet på hodet for Kenneths familie. Nå var de så smått begynt å forberede seg på rettssak. Så kom sjokket. Statsadvokaten skal ha innstilt på at det ikke reise straffesak. Offerets familie får ikke vite hvorfor. Nå ligger saken til endelig avgjørelse hos Riksadvokaten.

— I retten skulle vi endelig få svar på hva som skjedde i leiligheten hvor sønnen vår ble drept. Nå nektes vi å få saken belyst, sier foreldrene Wenche Midtun og Jan Richard Andersen.

— Jeg har gruet meg til rettssaken, men dette er verre. Vi er helt satt på sidelinjen, fortsetter moren.

— Det er ikke et biltyveri dette dreier seg om. Det er et drap. Vi godtar ikke at en mann skal sitte på sin høye hest og bare avslutte saken med et pennestrøk, legger faren til.

Frustrert og forbannet

Sammen med sønnen Thomas møter de BT for å snakke ut om tapet av et kjært familiemedlem, og om frustrasjonen og forbannelsen de føler overfor et system som har sviktet dem.

— Vi har bedt om å få innsyn i hva statsadvokaten bruker som begrunnelse for å henlegge saken. Det får vi ikke. Er det noe de vil skjule for oss? spør familien.

— Dette er både feigt og uprofesjonelt. Statsadvokaten må tore å stå for det han mener, sier faren.

Mamma Wenche forteller om oktoberkvelden i fjor da livet raste sammen. De to sønnene skulle en snartur innom leiligheten i Bøhmergaten. Så skulle de komme hjem og spise kveldsmat.

— Jeg husker godt da Kenneth dro. Han ga meg en god klem og fortalte at han var glad i meg. Han var i godt humør, og skulle reise til Syden dagen etter. I stedet var det Thomas og politiet som kom hjem senere på kvelden, forteller moren.

- Ikke hevngjerrige

Statsadvokaten mener sakens opplysninger tilsier at det ikke er grunnlag for å ta ut tiltale mot mannen som stakk Kenneth. Det åpnes for at Kenneth angrep og at mannen forsvarte seg. Han handlet innenfor nødverge, og bør derfor ikke straffes.

— Det kan tenkes at retten kommer til at nødverge er riktig. Da må vi forholde oss til det, selv hvor uenige vi måtte være. Men da har vi fått en rettsavgjørelse, sier faren.

— Vi er ikke hevngjerrige og heller ikke opptatt av hvor mange år han skal ha i fengsel. Vi mener bare vi har krav på å få saken belyst, sier moren.

— Kenneth hadde ikke noe våpen da han ble drept. Han ble knivstukket to ganger. Er det nødverge? Gjerningsmannen sier han stakk bare en gang. Hvem stakk det andre? Det er mange ting vi vil ha svar på, sier faren.

- Rammes på nytt

Mitt i sorgen opplever familien at de blir rammet på nytt. Rammet av et system de føler ikke tar menneskelige hensyn.

— For at vi skal komme oss videre i livet og kunne bearbeide sorgen er det viktig å få svar.

— Kenneth hadde en sønn. Hva skal vi forklare ham. At mannen som drepte faren hans bare ble satt fri uten at det var noen rettssak? Nei, dette er bare så uvirkelig, sier moren.

— Nå har vi ikke gitt helt opp. Riksadvokaten skal si sitt, sier faren.

Mellom foreldrene sitter Thomas. Den i familien som kom tettest på det uvirkelige. Han så sin egen bror bli drept.

— For meg vil det være lettere å komme videre når jeg vet at han har fått sin straff. Kenneth får vi ikke tilbake, men vi vil ha en rett avgjørelse, sier han.

KREVER SVAR: Wenche Midtun, Thomas Andersen og Jan Richard Andersen vil ha svar på hva som skjedde da deres kjære Kenneth ble stukket til døde. - At statsadvokaten vil henlegge saken er helt uvirkelig. Enda verre er det at vi ikke får vite hvorfor, sier familien.<br/>Foto: KNUT STRAND